ANALIZIRAO I STANJE NA BOJIŠNICI

Američki veleposlanik pri OESS-u upozorava: Rusi planiraju novu vladu i novi ustav Ukrajine

30.04.2022.
u 18:00

Realnost je, naravno, da je Rusija instalirala marionetske režime koji su ovisni o ruskom mitu i orkestrirala nejasna "narodna vijeća" kako bi proizvela lažne ustave – objasnio je Michael Carpenter

Sjedinjene Države imaju provjerene i vjerodostojne informacije da daljnji planovi Rusije o invaziji na Ukrajinu uključuju prisilno svrgavanje demokratski izabranih vlasti, što uključuje raspuštanje lokalnih općinskih vlasti diljem Ukrajine. Nove upravljačke strukture trebale bi biti uspostavljene na "oslobođenim" teritorijima pod ruskom kontrolom, kazao je na brifingu za nekolicinu novinara, među kojima je bio i Večernji list, američki veleposlanik pri Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Michael Carpenter.

Lažna narodna vijeća

– Ruski dužnosnici i takozvani separatisti razvijaju planove za novu vladu i novi ustav. Ovo planiranje uključuje moratorij kojim se ne dopušta da na bilo kakvim vodećim pozicijama budu legitimni ukrajinski čelnici i oni koji podržavaju legitimnu vladu Ukrajine. I ovaj je plan u skladu s ranijim ruskim metodama koje su pokazale da koriste lažne izborne procese, u što spadaju održavanje "lažnih" referenduma, kako bi dali privid legitimiteta svojoj osvajačkoj kampanji koristeći marionete i ljude pod svojim utjecajem – istaknuo je Carpenter.
Posjetio je kako smo isti scenarij više puta vidjeli 2014., dok je Kremlj orkestrirao takozvane referendume u ukrajinskim regijama Krim, Luhansk i Doneck – svaki put uz lažno visok postotak javne potpore.
– Realnost je, naravno, da je Rusija instalirala marionetske režime koji su ovisni o ruskom mitu i orkestrirala nejasna "narodna vijeća" kako bi proizvela lažne ustave – objasnio je. Sada postoje dokazi da se Kremlj sprema organizirati lažne referendume na jugu i istoku Ukrajine – u područjima koja je nezakonito zauzeo od 24. veljače – a u utorak su ruske snage tvrdile da su "oslobodile" regiju Herson na jugu Ukrajine, a odmah potom su odlučili da će početi koristiti ruski rubalj kao svoju valutu. – Ukrajinska vlada već neko vrijeme upozorava da bi Rusija uskoro mogla organizirati lažni referendum u Hersonu, pitajući stanovnike odobravaju li "nezavisnost" entiteta pod nazivom "Narodna Republika Herson". Naravno, ovo je čista fantazija i izmišljotina. Takav entitet ne postoji izvan propagandnog stroja Kremlja – ističe američki veleposlanik.
Amerikanci su prilično sigurni da su inicijalni ciljevi Rusije doista bili rušenje središnje vlade u Kijevu i učinkovito obezglavljivanje ukrajinskog vodstva. U tom nastojanju nisu uspjeli.

"Filtracijski logori"

– Ukrajina je dobila bitku kod Kijeva. Potjerali su ruske snage preko granice. Te su se snage ponovno grupirale i sada su uključene u potpuni napad u Donbasu, na jugu i istoku. Naravno, Rusija je u onim područjima gdje je provodila učinkovitu kontrolu pokušala srušiti i strukture lokalne vlasti. Vidjeli smo to, na primjer, u gradu Melitopolju. Osobno sam se susreo s gradonačelnikom Melitopolja, koji je otet usred bijela dana. Postojala je CCTV kamera, imao je vreću na glavi i s njim su odmarširali naoružani ljudi. Nažalost, takve aktivnosti vidimo na jugu i istoku. Dakle, ova aktivnost je usmjerena na područja gdje su Rusi prisutni u velikom broju i gdje imaju učinkovitu kontrolu – nastavlja Carpenter. Otimanje i nasilno preseljenje ljudi u ruske regije ili ukrajinske regije pod ruskom kontrolom dio je iste kampanje.
– Trebali bismo biti spremni da će Rusija intenzivirati prisilno premještanje lokalnog stanovništva u područjima koja kontrolira na jugu i istoku Ukrajine u Rusiju ili u dijelove Donbasa pod kontrolom Rusije putem takozvanih "filtracijskih logora". Imamo vjerodostojna izvješća da ruske snage skupljaju lokalno civilno stanovništvo na ovim područjima, zatvaraju ih u tim logorima, a zatim ih brutalno ispituju o bilo kakvim navodnim vezama s ukrajinskom vladom ili neovisnim medijima. Postoje izvješća da se oni za koje se sumnja da imaju bilo kakve veze ove vrste bivaju premlaćeni ili mučeni prije nego što ih prebace prebačeni u takozvanu "Narodnu Republiku Doneck", gdje su mnogi navodno nestali ili ubijeni. Izvješća također ukazuju da i mnogi civili u tim filtracijskim logorima prođu ispitivanje, te ih zatim prebacuju u Rusiju ili Donbas. Naše informacije pokazuju da Rusija otima, muči i ubija lokalno izabrane vođe, novinare i aktiviste civilnog društva, kao i vjerske vođe – upozorio je Carpenter.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?