UPOZORENJE

Američki Hrvati poručili Obami 
da su Hrvati u BiH diskriminirani

Obama i Lavrov
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.06.2014.
u 09:49

Iz NFCA očekuju da buduće ustavne promjene budu u korist Hrvata, a ne kao što je to do sada bio slučaj uvijek na njihovu štetu

Ostvare li se najave o tome da će se Sjedinjene Američke Države zajedno s Europskom unijom, odnosno Njemačkom na značajniji način posvetiti rješavanju situacije u Bosni i Hercegovini, onda nije isključeno niti da rezolucija američkog senatora hrvatskoga podrijetla ponudi moguće ideje za rješenje problema. I na posljednjoj konvenciji Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCACF) razgovaralo se o rezoluciji koja se nalazi u proceduri američkoga Senata. NFCA je izrazio snažnu potporu donošenju ovoga dokumenta smatrajući da ‘Begicheva rezolucija 131 inzistira na imenovanju posebnog izaslanika koji bi utvrdio uspjehe, odnosno manjkavosti Daytonskog mirovnog sporazuma i njegove provedbe u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na stalnu političku i ekonomsku diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini’, navodi se uz ostalo u zaključcima nacionalne konvencije američkih Hrvata.

Reforme za EU i NATO

Na ovogodišnjoj, 21. nacionalnoj, konvenciji u Steeltonu u Pennsylvaniji kojom je predsjedao predsjednik Paul Tonsetic-Kunder nazočili su i hrvatski veleposlanik Joško Paro i Jadranka Negodić iz BiH, a jednome dijelu nazočio je i predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž. NFCACF se na godišnjoj konvenciji zauzeo da se napravi dodatni pritisak na kongresnike i senatore iz različitih američkih država kako bi se izlobiralo da se Begicheva rezolucija uskoro nađe na glasovanju u Senatu, a zatim i u američkom Kongresu. Ova inicijativa američkih Hrvata koincidira s nešto snažnijom inicijativom američke administracije da se konačno prekinu opstrukcije i omogući što je moguće brži napredak BiH u Europsku uniju i NATO. Inače, američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich podnio je prošle godine senatskom Odboru za vanjsku politiku rezoluciju 131 kojom se traži imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan, prije svega usmjerenog na procjenu uspješnosti provedbe Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini u kojoj je navedeno da su Hrvati najmalobrojnija i najranjivija skupina te da se buduće reforme ne smiju voditi na njihovu štetu. Po tome prijedlogu, američki Kongres bi obvezao predsjednika Baracka Obamu da odredi posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi procijenio uspješnost i manjkavosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini i koji bi predstavio političke preporuke i izvijestio Kongres u okviru jedne godine.

Zaštita triju naroda

Begicheva rezolucija upozorava da je potrebna provedba presude “Sejdić - Finci”, ali i popravljanje pozicije Hrvata. “Naglašava se da je potpuno funkcionalna FBiH od ključne važnosti za budućnost BiH kao funkcionalne i stabilne države te zato predviđene reforme trebaju uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju, uključujući Hrvate iz BiH, koji su demografski najmanji od tri konstitutivna naroda te spriječiti daljnje slabljenje njihove pozicije”, ističe se u rezoluciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?