Nekadašnji simbol Mostara i Hercegovine

Aluminij u BiH oživljava gospodarstvo i budi nadu za bolje sutra

17.12.2020.
u 19:50

Unatoč skepticizmu koji je vladao nakon gašenja postrojenja i otpuštanja radnika 2019. godine, Aluminij industrija Mostar dignula se iz pepela i ubrzano hvata novi poslovni zalet, piše Večernji list BiH.

Ono što ohrabruje je da je u samo pola godine ovaj gospodarski gigant i jedan od simbola Mostara uspio u jeku pandemije koronavirusa, kada se tisuće tvrtki suočavaju s gašenjem i prestankom proizvodnje, ponovno pokrenuti proizvodnju i vratiti na posao dio nekadašnjih radnika. Uz to, Aluminij industrija dobila je sve potrebne certifikate koji su nužni za rad ovakvog poduzeća, čime izraelski MT Abraham Group nastavlja realizirati planove o oživljavanju ovoga gospodarskog diva. Do konca 2020. godine Aluminij industrija uložit će u poduzeće 10 milijuna KM. Već su uložili tri, planiraju još 7 milijuna KM.

Zapošljavaju u krizi

Oni su rijetka tvrtka koja zapošljava u ovo izazovno vrijeme pandemije. Uz trenutačna 83 radnika, od 1. siječnja 2021. najavili su zapošljavanje dodatnih 90 te će imati najmanje 170 zaposlenih bivših radnika Aluminija. Bili su u pravu ekonomski stručnjaci koji su Aluminiju davali šansu za život, ali samo ako krene iznova, na tržišnim osnovama, a upravo to se i obistinjuje. Osim toga, vrlo je značajno da je Aluminij potpisao ugovor s inozemnim partnerom Glencoreom i tako osigurao krajnji plasman svojih proizvoda. Podsjetimo kako je Glencore u prošlosti bio jedan od najvećih kupaca trupaca proizvedenih u Aluminiju, a njegovo poslovanje obuhvaća oko 150 rudarskih i metalurških nalazišta, kao i nalazišta nafte. “Suradnja s Glencoreom veliko je postignuće Aluminija. Ugovorom je dogovorena količina trupaca koja će se proizvoditi za Glencore i njegove kupce. Ranije je vodstvo te kompanije potpisalo strateški sporazum o suradnji s kineskim gigantom China NFC, čiji je cilj pokretanje i osuvremenjivanje pogona te s Advaita grupom koja će prodavati polovinu Aluminijevih proizvoda. Ono što Aluminij industriji ide na ruku je cijena aluminija koja je počela rasti od svibnja 2020. te i dalje stalno raste. To Aluminij industriji otvara nova, i neka stara tržišta. Pogoni Ljevaonice mostarskog Aluminija, koji sada djeluje kao dio izraelskog MT Abraham Groupa, ponovno su početkom studenog pokrenuti nakon gotovo 16 mjeseci te je obnovljena proizvodnja aluminijskih trupaca. Lijevanje prvih trupaca izrađeno je za lokalne tvrtke i raduju se dugotrajnoj suradnji s njima. U prva dva mjeseca očekuje se proizvodnja 3000 tona metala.

- Danas se proizvođači aluminija i dalje suočavaju s izazovima u pronalaženju redovite mjesečne opskrbe, a i mi u Aluminiju suočavamo se sa sličnim izazovima. Mnoge zemlje odlučile su zabraniti izvoz nelegiranog aluminija i aluminijskih ostataka ili su podigli visinu poreza na isto, a sve u cilju podržavanja lokalnih kompanija.

Tijekom koronakrize tržište nelegiranog aluminija i aluminijskih ostataka vrlo je ograničeno te je pronalaženje prijeko potrebnih sirovina otežano. Kao i drugim proizvođačima i prerađivačima aluminija, i nama je svaki dan izazov, trudimo se pronaći najstabilnija i najodrživija rješenja. Budući da imamo potpisane ugovore i predbilježbe za naše trupce, svakodnevno radimo na pronalasku dostatnih količina materijala potrebnog za zadovoljavanje proizvodnih kapaciteta - kazali su nam iz menadžmenta Aluminij industrije u Mostaru.

Okosnica života

Na koncu ne treba puno govoriti što obnova Aluminija znači za ovaj kraj. Proteklih 40 godina Aluminij je bio sinonim industrijskog razvoja Hercegovine, ali i jedan od vodećih izvoznika. Činio je okosnicu ukupnoga života hercegovačkoga, bosanskoga, dijelom i dalmatinskoga podneblja. Uz Aluminij su živjele, a vjerojatno će tako biti i u budućnosti, mnoge tvrtke i mnogi kooperanti s obiju strana granice. Pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta u aluminijskoj industriji budi nadu za život i opstanak ljudi na ovim prostorima, koji posljednjih godina sve češće idu trbuhom za kruhom u zapadne zemlje.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?