Humanost

Altruizam bez granica i predrasuda

03.06.2017.
u 07:09

“Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni i još čudnije kako nam često baš to malo nedostaje!”, misli su nobelovca Ive Andrića koje su našle svoje “utočište” i u Zavodu za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju Tuzla. Ako kojim slučajem ili namjerno zavirite pod krov Zavoda za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju Tuzla, osmijeh djece i djelatnika prvo je što vas dočeka na ulazu u školu i internat, dakle, ta ustanova upravo radi na onim sitnim stvarima koje život znače njihovim štićenicima. Sreća i radost na licima te djece s posebnim potrebama Zavoda za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju Tuzla prva je slika koju stječete o njihovu radu. U Bosni i Hercegovini brojni su primjeri neuspješnih obrazaca njihova uključivanja u redovitu nastavu jer bez prilagođenoga programa djeca doživljavaju samo traume, kažu nam iz udruga. Pozitivan primjer upravo je rad Javne ustanove Zavoda u Tuzli, ustanove koja bi mogla biti obrazac uspješnosti rada, lijepa humana strana BiH, pa i regije, kada je u pitanju edukacije djece s posebnim potrebama.

Lijepa humana strana BiH

Pod krovom Zavoda djeluje i Internat za smještaj djece te prostorije namijenjene za zdravstveno i edukativno praćenje štićenika. Kako je riječ o profesionalcima i mladoj ekipi punoj razumijevanja za djecu, uz to, educiranoj za svoj rad, ne čudi što su ostvarili niz projekata. Imaju tako jedini u BiH Odjel za dokumentaciju i edukativnu inovaciju kojem je cilj pružiti potporu nastavnicima u školama koje imaju djecu s poteškoćama u razvoju. U edukacije uključuju i roditelje, rade radionice s nastavnicima, studentima, tiskaju svoj časopis. Zavod, na čelu s Damirom Muratovićem te profesionalnim kadrom, prijavljivanjem na projekte uspijeva održati ustanovu i svake godine unapređivati njezin rad. Ne izostaje ni pomoć ljudi dobra srca. Među njima je i Nizozemska organizacija “Happy Bags” iz Rotterdama, koja je u proteklim danima usrećila učenike podjelom oko 300 školskih torbi s prikladnim sadržajem (vrijedan školski i higijenski pribor, igračke, društvene igre…).

Volonteri iz Happy Bagsa

Ono što je mnogo vrednije je što su se volonteri te organizacije družili sa štićenicima Zavoda. - Svaka školska torba, kao i sadržaj, pripremljeni su s potpunom, iskrenom i čistom ljubavi i pažnjom, poručili su volonteri.

- Mjeseci volonterskog rada, organiziranje radionica i kulturno-umjetničkih manifestacija, posjeti redovitih škola i različitih organizacija u Nizozemskoj, samo su djelić obavljenoga posla i angažmana volontera u Zavodu za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, posla motiviranoga isključivo željom za pomoći našim učenicima, ističu sa zahvalnošću iz Zavoda za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju Tuzla. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije