osnovne i srednje škole

Alarmantno u Tuzli: Sve manje učenika, tehnološki višak 177 nastavnika

ucenici
22.07.2019.
u 20:44

Trend smanjenja broja učenika u osnovim i srednjim školama uz pad broja formiranih razreda u Tuzlanskoj županiji su doveli do toga da je ove godine tehnološkim viškom proglašeno 177 prosvjetnih radnika.

Kada je riječ o upisanim učencima u prve razrede osnovnih škola u Tuzlanskoj županiji taj broj je svake godine u prosjeku manji za njih 200, piše Klix.ba. 

Nastavak lošeg trenda bit će primjetan i u školskoj 2019./2020. godini kada se očekuje da će biti upisano između 4.000 i 4.100 učenika, što također predstavlja smanjenje u odnosu na godinu ranije.

Elmir Tukić iz Ministarstva obrazovanja TŽ za Klix kaže da su pad broja učenika i smanjenje broja odjela utjecali na izostanak potrebe za radnom snagom te je ove godine tehnološkim viškom u osnovim školama proglašen 121 nastavnik, stručni suradnik ili ostali zaposlenik, dok je u srednjem obrazovanju taj broj 56.

Međutim, prema njegovim riječima, 177 osoba neće ostati bez posla, s obzirom na to da je u skladu s programom zbrinjavanja Vlada TŽ ranije formirala dvije komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim je radom prestala potreba u punim omjeru ili djelomično, odnosno onih koji su proglašeni tehnološkim viškom. 

U osnovnom obrazovanju ove godine tehnološkim viškom najviše je proglašeno nastavnika iz predmeta povijest i zemljopis koji prema utvrđenom nastavnom planu i programu mogu raditi i na nekim drugim predmetima. Tukić kaže da je ove godine 11 nastavnika razredne nastave proglašeno tehnološkim viškom, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu.

Kao jedan od razloga za smanjenje broja učenika u školama, Tukić vidi u odlascima cjelokupnih obitelji iz Bosne i Hercegovine. 

Koliko će manje odjela biti formirano u školama u Tuzlanskoj županiji u odnosu na godinu ranije znat će se točno tek u rujnu, jer tada svoje izvješće dostavljaju škole. 

S obzirom na to da se u 2020. godini očekuje iseljenje osoba iz kolektivnog centra u Mihatovićima tehnološkim viškom bit će proglašeno oko 15 osoba koje su zasnovale radni odnos na neodređeno u tamošnjoj Osnovnoj školi Podrinje. Ova škola će biti zatvorena, međutim, iz resornog ministarstva navode da već postoji rješenje za zbrinjavanje zaposlenika kroz natječaj koji se provodi svake godine u ljetnom razdoblju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?