Statistika pokazuje

Aktualna Vlada FBiH jedna od učinkovitijih koje je Federacija imala

26.05.2022.
u 21:45

Rad Vlade Federacije BiH u ovom mandatu često se dovodi u pitanje zbog činjenice da je zapravo riječ o Vladi koja je imenovana nakon izbora 2014. godine te da nakon prošlih izbora 2018. godine nije bilo političkog dogovora o imenovanju nove izvršne vlasti, piše Večernji list BiH.

”Ni krivi, ni dužni”, članovi Vlade Federacije ostali su u produljenom mandatu gotovo četiri godine i mnogi su upravo zbog toga osporavali njihov legitimitet, pa i opravdanost odluka koje su donosili i prijedloga koje su upućivali entitetskom Parlamentu, odnosno zakonodavnoj vlasti. Sve je dodatno otežala činjenica da iza Vlade nije stajala jasna parlamentarna većina, kao i gubitak triju ministara. Kao što je poznato, dva ministra su umrla, a jedna ministrica otišla je u diplomatsku službu. Njihove poslove u najvećoj su mjeri preuzeli tajnici ili pomoćnici u ministarstvima, pa i Vlada u cjelini.

Stvarni rezultati

Rezultati rada statistički, ali, što je važnije, i oni stvarni pokazuju kako je ovo jedna od boljih vlada koje je Federacija BiH imala. Prema službenom izvješću, federalna su ministarstva pripremila 81 zakon (36 usvojeno na Vladi), 14 uredbi (9 usvojeno na Vladi), 15 odluka, 42 pravilnika (29 usvojeno na Vladi), 2 strategije i 17 ostalih dokumenata (napuci, proračun, PJI, akcijski planovi, procedure, sporazumi, programi, planovi itd.). Ministarstva su, općenito gledano, zadovoljila formu izvješćivanja, s tim da pojedina ministarstva nisu iskazala utrošena sredstva u odnosu na planirana. Ukupan postotak izvršenja planiranih aktivnosti na razini Vlade FBiH u 2021. godini iznosi 89 posto. S druge strane, ukupni postotak izrade za sve planirane zakone i akte Vlade Federacije po definiranim strateškim ciljevima doseže 72 posto.

Postotak izvršenja zadataka po ministarstvima nije isti, ali zanimljivo je da su neka od njih premašila i 95 posto planiranoga. Prednjače federalna ministarstva kulture i sporta odnosno obrazovanja i znanosti s po 99% izvršenja planiranog. To se donekle može objasniti i skromnim planovima imajući u vidu kako su ovlasti u tim oblastima, prema Ustavu FBiH, na županijama i nižim razinama vlasti. Ipak, postotak ostvarenja planiranog uistinu je pohvalan.

Nešto manji, ali i dalje iznimno visok postotak izvršenja ima i Ministarstvo trgovine s 98% te Ministarstvo rada i socijalne skrbi s 96%. Iako imaju vrlo zahtjevne resore i obveze, pohvalan rezultat izvršenja planiranih zadataka u prošloj godini imali su i Ministarstvo prometa i veza te Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, po 95%. Vrlo blizu njih još je jedno važno i poslovima opterećeno ministarstvo, ono financija - s 94% izvršenog plana. Više od 90 posto izvršenja imaju i Ministarstvo poduzetništva i obrta te Ministarstvo okoliša i turizma. Sva ostala ministarstva su iznad 70% ostvarenja, a najlošije u ovoj statistici stoji Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je u 2021. godini ostvarilo 61% od planiranog.

Strateški ciljevi

Treba znati da su programom rada Vlade FBiH za 2021. godinu bili definirani strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje su u toj godini radila federalna ministarstva kako bi doprinijela provedbi zacrtanih strateških ciljeva. Precizno su bili navedeni nositelji aktivnosti, rokovi izvršenja, mjere učinka za izlazne (izravne) rezultate, očekivani godišnji rezultati te izvori i iznosi sredstava. Strateški ciljevi i programi koje je Vlada provela u 2021. godini vezani su uz daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju prometne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije te jačanje regionalne suradnje i koordinacije među županijama.

Kako je to navedeno u Vladinu planu rada za prošlu godinu, prioriteti Vlade FBiH bili su usmjereni na projekte intenziviranja gospodarskog razvoja, jačanje unutarnje društvene stabilnosti Federacije BiH, jačanje vladavine prava, nastavak borbe
protiv pandemije, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine. Vlada FBiH je u suradnji s drugim razinama vlasti u BiH radila na euroatlantskim integracijama u cilju osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?