Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Aktivisti mostarskog Minoresa uz stare i nemoćne i u najtežim vremenima

09. travnja 2020. u 18:06 0 komentara 78 prikaza
Foto: AA

Mladići i djevojke okupljeni u Udruženje Minores, koje inače brine o beskućnicima na području Mostara, u posljednje vrijeme aktivni su gotovo tijekom cijelog dana, ali ovog puta radeći na opskrbi starijih osoba kojim je uslijed pandemije koronavirusa ograničeno ili onemogućeno kretanje, piše Anadolija.

Iz Minoresa su, kada je nastupila izvanredna situacija u zemlji, putem društvenih mreža pozivali sve koji su u mogućnosti da provjere kod starijih susjeda je li im je nešto potrebno i kako se nose sa mjerama opreza i samoizolacije, uz topao poziv i mladima Mostara da se stave na raspolaganje i postanu volonteri.

Timovi volontera

Ističu i kako su dosad sve ugrožene porodice i pojedince opskrbili i hranom i lijekovima, a zahtjeva za pomoć imali su i više nego što se može pokriti. Posao je, otkako je nastupila vanredna situacija, organiziran na način da se pozivi upućeni Civilnoj zaštiti prosljeđuju i njima.

U Udruženju su oduševljeni dosadašnjim interesovanjem volonterki i volontera, a budući da su dužni paziti na svoje i zdravlje sugrađana, odmah su formirani timovi za različite dijelove grada.

Već u samom početku javilo im se oko stotinu volontera. Svaki od njih s početkom dana dobiva podatke o osobama koje mora posjetiti. Dobra okolnost je i to što svi novi volonteri imaju volju raditi svakodnevno i što su uglavnom tijekom cijelog dana na raspolaganju. Posebno se vodilo računa i o tome je li netko od njih dolazi iz obitelji u kojima ima osoba narušenog zdravlja.

Kupovina i podjela kuhanih obroka

- Ovog puta smo se spontano organizirali. Danas obavljamo kupnju po cijelom gradu, a u suradnji s Kebab Houseom dostavljamo i deset kuhanih obroka za osobe koje nisu u mogućnosti to sebi same osigurati - kazala je predsjednica Udruge Nina Škoro.

Napominje da u ovom trenutku na terenu djeluje desetak volontera, tako da se ne približavaju jedni drugima i da komunikaciju uglavnom telefonom. Povećan je odnedavno i broj upita ljudi koji su radili za dnevnice, a usljed pandemije su ostali bez posla.

Iz Minoresa su ponovo zahvalili svima koji su donirali hranu, higijenska sredstva i lijekove, te na poseban način članicama, članovima i vrijednim ljudima koji marljivo obilaze kompletan grad i okolicu, a kako bi najugroženiji članovi društva bili mirni i zbrinuti u teškim danima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.