savjetnik

Ako želite lijepe i zdrave zube, izbjegavajte 5 namirnica - iznenadit će vas popis

28.05.2022.
u 19:34

Ono što jedete će utjecati i na izgled vaših zubi.

Vjerojatno jedete puno stvari svakog dana koje bi mogle naštetiti vašem lijepom osmjehu, a uopće niste svjesni da će samo uzrokovati nakupljanje plaka što može dovesti do ozbiljnih oštećenja zubne cakline, a i do nastanka karijesa. Ako niste znali, radi se o ljepljivim bakterijama koje se lijepe za zube do toga da povratka više neće biti. Primarno se trebaju izbjegavati namirnice koje sadrže puno šećera koji će pak uzrokovati razvoj bakterija koje će se naći u kiselini u ustima i "napadati" zubnu caklinu. I one će uzrokovati nastanak karijesa, a ako pratite statistike onda sigurno znate da je karijes kronična bolest koja napada mladu populaciju.

Najčešći problem s kojim ćete se suočiti ako imate karijes je problem sa žvakanjem, bol u zubima, etc... Ako jako volite šećer i ne pazite što jedete te naknadno ne perete zube, naslage će biti samo postojanije a s vremenom se može razviti problem koji se naziva gingivitis. Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati ako želite zaštiti zdravlje zuba. 

1. Kruh 

Vratili ste se kući s posla i kako biste zadovoljili glad na brzinu sigurno ćete posegnuti u hladnjak i namazati omiljen pekmez na kruh... Ništa neobično, ali biste ipak trebali malo zastati i razmisliti trebate li to ponoviti. Dok žvačete kruh, on se pretvara u gumiranu pastu koja će nakon obroka ostati među zubima, a upravo je to početak procesa stvaranja karijesa. Stručnjaci savjetuju da se jede kruh koji sadrži cjelovite žitarice, ako morate zadovoljiti želju za ugljikohidratima. 

 

2. Gazirani napici 

Pa i ako na njima stoji natpis dijetni, gazirani napici dolaze u pakiranju koje nema ali baš nikakve dobrobiti za zdravlje. Nove su studije pokazale kako će ispijanje gaziranih napitaka imati na zube isti štetni efekt kao kada se koriste teži opijati poput kokaina. Ovakvi će napici uzrokovati nakupljanje plaka i otpuštanje štetnih kemikalija. 

3. Alkohol 

Svi znamo da konzumacija alkohola može uvelike utjecati na zdravlje cijelog organizma a isto tako i usne šupljine. Alkohol će isušiti usta, a kada u njima nedostaje sline, cjelokupno zdravlje usne šupljine je ugroženo jer će se slina pobrinuti da očisti sve ostatke hrane koji su ostali među zubima. Slina je primarni faktor koji nam pomaže da se riješimo nekih infekcija usne šupljine. Savjet je da pijete što više vode nakon alkohola. 

4. Sladoled 

Možda mislite da nema nekog razloga zašto bi se trebalo izbjegavati lizanje sladoleda kad se ustvari radi o vodi? Prema riječima stručnjaka, kad god žvačemo nešto tvrdi postoji šansa da će se oštetiti caklina i da će doći do loma zuba. Led možete koristiti ako se trebate rashladiti, ali ga se ne bi trebalo gristi. Ako vam je jako vruće, rashladite se hladnom vodom. 

 

Shutterstock

 

5. Kiseli slatkiši 

Iako se lako može razviti ovisnost o slatkišima, oni su štetni za zdravlje zubi. Nakon što ste pojeli kiseli bombon, kiselina koja se tada otpušta može biti jako štetna za zube. Primaran razlog zašto ih treba izbjegavati jest što će se lijepiti za zube i ako ih odmah ne operete tamo će ostati – a svi znamo što šećer radi zdravlju zubi. 

Provjerite jesu li vam zubi preosjetljivi ili imate karijes

Dok bol uzrokovana hladnom ili vrelom hranom može značiti da imate karijes, ipak može biti u pitanju samo činjenica da su vam osjetljivi zubi.

Preosjetljivost zubi (dentinska preosjetljivost) označava pojavu oštre, kratkotrajne boli koja se pojavljuje zbog temperaturnih, dodirnih, kemijskih i sličnih podražaja.

Koji su simptomi?

Osobe koje pate od ovog stanja mogu osjetiti bol i neugodu kao odgovor na ove "okidače";

  • vruće namirnice ili pića
  • hladne namirnice ili pića
  • hladan zrak
  • slatke namirnice ili pića
  • kisela pića ili namirnice
  • hladna voda
  • pranje zubi
  • ispiranje usne šupljine tekućinom za ispiranje

Simptomi mogu nestati brzo kako su se i pojavili, mogu biti blagi ili jaki. 

 

Što uzrokuje osjetljivost zuba?

Neki ljudi jednostavno imaju osjetljivije zube zbog tanje cakline koja štiti zub od podražaja, a ona se može oštetiti ako:

  • koristite pretvrde četkice
  • patite od bruksizma – škripanje zubima u snu
  • često konzumirate kisele namirnice i napitke 

Ponekad i druga stanja organizma mogu uzrokovati osjetljivost zuba. Jedan od njih je gastroezofagealna refluksna bolest – GERB koji označava lučenje jak kiseline iz želudca u usnu šupljinu koja može uništiti caklinu. Povlačenje zubnog mesa će ostaviti zub izložen vanjskim utjecajima i tako ga učiniti osjetljivim. 

Propadanje zuba, slomljen zub ili okrhnut također može ostaviti dentin (zubnu kost) izloženu i nezaštićenu te uzrokovati osjetljivost.  Ako imate sličnih problema, obratite se stomatologu koji će pregledom utvrditi u čemu je problem te vam preporučiti najbolju mjeru zaštite i pomoći. 

 

Foto: Shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije