priprema se odgovor RS-u

Ako Ustavni sud ospori ustavnost federalnog Doma naroda, pravni kaos može spriječiti samo OHR

dom naroda
02.11.2016.
u 08:00

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u idućih nekoliko tjedana očitovat će se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti svih zakona i pravnih akata koje je donio ovaj Dom od konstituiranja nakon izbora 2014. godine do danas. Bit će to svojevrsni odgovor gornjeg doma federalnog Parlamenta na pokretanje procesa pred Ustavnim sudom BiH koji bi mogao srušiti sve ono što je aktualna vlast u FBiH radila proteklih godinu i pol.

Tumačenje Ustavnog suda

Nakon osporavanja Dana Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH uslijedio je svojevrsni odgovor iz tog entiteta, i to kroz zahtjev istom sudu koji je formalno podnio šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković, a podržali su ga i ostali srpski zastupnici.

Oni tvrde da su zbog nepopunjenosti Kluba izaslanika iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH neustavne i ništavne sve odluke tog zakonodavnog tijela u Federaciji.

U federalnom Domu naroda nije zastupljeno 17 Srba, kako je entitetskim Ustavom propisano. Zbog nedovoljnog broja srpskih zastupnika u županijskim parlamentima, iz kojih se popunjava Dom naroda, u ovom tijelu srpski klub ima samo 13 izaslanika. Sličan problem javljao se i ranije pa je Dom naroda i u prijašnjim sazivima radio bez predviđenog broja srpskih izaslanika. Zahtjevu iz RS-a u prilog ide i ranije tumačenje Ustavnog suda FBiH, koji je, odlučujući o zahtjevu drugog sadržaja, ustvrdio kako Dom naroda mora imati 58 izaslanika, odnosno da svaki nacionalni klub mora biti stopostotno popunjen.

Bez obzira kakav odgovor Ustavnom sudu BiH uputio Dom naroda Parlamenta Federacije, čini se kako su pravni argumenti ovaj put na strani RS-a.

Mnogi bi u Sarajevu mogli zažaliti zbog potezanja ustavnosti Dana RS-a, jer je pravno problematiziranje sastava i odluka Doma naroda Parlamenta FBiH očito neka vrsta osvete iz Banje Luke.

Odgađanje odluke

Ako Ustavni sud potvrdi neustavnost sadašnjeg saziva federalnog Doma naroda, cjelokupni učinak u provedbi Reformske agende mogao bi biti poništen. Osim toga, upitno je i formiranje izvršne vlasti u Federaciji, što onda problematizira i valjanost svih odluka koje je donijela Vlada.

“Večernjak” doznaje kako se već razmatra scenarij po kojem bi pravni kaos u Federaciji bio spriječen intervencijom Ureda visokog predstavnika. Iz OHR-a su do sada odbijali uplitati se u pitanje popune Kluba Srba u federalnom Domu naroda, ali eventualna sudska odluka o njegovoj neustavnosti primorala bi visokog predstavnika na reakciju.

Druga mogućnost je da se odluka Ustavnog suda BiH odgađa do kraja mandata aktualne vlasti, ali neupitno je da će ona čak i ako bude donijeta za dvije godine proizvoditi određene pravne posljedice. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije