Dragan Bijedić

Ako se postigne dogovor o izradi glavnih projekata za banku, zalagat ću se za formiranje konzorcija s tvrtkama iz Mostara

26.11.2017.
u 09:00

Federalna ministarstva kojima je sjedište u Mostaru, a koja se sada nalaze u unajmljenim objektima na različitim adresama, uskoro bi trebala biti smještena u zgradu tzv. Staklene banke, a cijena postignuta po javnom pozivu, koji je objavila Privredna banka u likvidacijskom postupku, iznosila je oko šest milijuna maraka.

“Staklena banka” u Mostaru izgrađena je prije 30 godina i nikad nije potpuno dovršena. Tijekom rata je devastirana, a godinama poslije predstavlja okupljalište beskućnika. Međutim, pitanje je hoće li to biti i izvedivo s obzirom na to da se značajan broj mostarskih arhitekata slaže u ocjeni kako je zgrada loše projektirana. O tom problemu razgovarali smo s projektantom “Staklene banke” uglednim sarajevskim arhitektom Draganom Bijedićem. On govori o povijesti gradnje tog objekta u Mostaru, njegovoj prvotnoj namjeni, nerealiziranim idejama nakon završetka rata. Između ostaloga, govori i o realiziranim projektima u njegovoj nadasve uspješnoj karijeri arhitekta, ljubavi prema gradu Mostaru, kao i o svom pokojnom ocu Džemalu Bijediću, nekadašnjem predsjedniku SIV-a bivše države, i jednom od najomiljenijih političara iz tog razdoblja:

- Ideja o gradnji “Staklene banke” stara je više od 30 godina. To je zapravo početak realiziranja ideje o gradnji administrativno-poslovnog središta Hercegovine. Koliko se sjećam, u to vrijeme razgovaralo se kako će Mostar biti grad s tri ili četiri općine. Ideja je bila da se u tu zgradu smjeste sve upravne zgrade Sokola, Aluminijskog kombinata, a koji su imali svoje poslovne zgrade u krugu tvornica. Naime, javila se potreba da se menadžment tih kompanija preseli u grad Mostar iz kruga tih objekata. Iza robne kuće “Hit”, koja je bila montažna, zemljište prema hotelu Eri bilo je slobodno za graditi objekte. Nakon toga raspisan je jugoslavenski natječaj za gradnju objekta u koji bi se smjestili administrativno-poslovni objekti Hercegovine. To je zapravo bio početak realiziranja te ideje izgradnjom te banke.

Cijeli razgovor čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?