Ramiz Salkić

Ako OHR ne poništi odluku o referendumu, slijedi apelacija Ustavnom sudu

salkic
28.09.2015.
u 14:59

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić potvrdio je danas kako će bošnjački predstavnici vlasti sigurno uputiti apelaciju Ustavom sudu BiH protiv odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu u tom entitetu o pravosudnim institucijama BiH, ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne poništi tu odluku

Salkić je pojasnio kako se nakon objave i pravosnažnosti skupštinske odluke o referedumu može podnijeti apelacija Ustavnom sudu BiH na tu odluku, ako, kako je naveo, visoki predstavnik u BiH "propusti da radi svoj posao". Ponovivši stav kako je odluka parlamenta RS-a o referendumu anti Daytonska i protiv Ustava BiH, istaknuo je da provođenje te odluke može izazvati ozbiljne posljedice po mir i stabilnost u BiH. "Ako OHR želi ostvariti svoju daytonsku misiju, da zaštiti daytonski sporazum, vjerujemo da će tu odluku poništiti i da apelacija Ustavnom sudu BiH neće biti niti potrebna", rekao je potpredsjednik RS-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci. Naglasio je kako razdvajanje skupštinske odluke o referendumu i tek nedavno formiranje Komisije za provođenje referenduma predstavlja odugovlačenje kako bi vladajući u RS-u imali "više vremena za trgovinu". "Vidimo da je suština referenduma trgovina u vezi sa strukturalnim dijalogom i nadležnostima Suda BiH, da se što je moguće više predmeta prebaci na entitetsku razinu i na određeni način razvlasti taj sud", smatra Salkić. Evidentno je, kaže, kako rezultati referenduma nemaju nikakvu pravnu snagu, jer se zakoni mijenjaju u Parlamentu BiH, gdje nema kapaciteta da se zakoni mijenjanju po namjeri onih koji iniciraju referendum. Salkić je dodao kako će biti razmotren i sastav Komisije za provođenje referenduma u RS-u, u kojoj nema Bošnjaka, a sve zbog mogućih narednih odluka o provođenju referenduma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?