Četvrti međunarodni simpozij

Akademska i stručna zajednica o Hercegovini kao zemlji kamena

24.05.2023.
u 19:34

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru i Rudarsko-geološka udruga "Zvuk kamena" Posušje organiziraju četvrti međunarodni simpozij o kamenu pod nazivom "Hercegovina - zemlja kamena" koji se održava 26. i 27. svibnja 2023. godine.

Znanstveni dio

Simpozij će obuhvatiti pet područja, odnosno pet tema koje se odnose na industriju kamena – jučer, danas, sutra, zakonsku regulativu iz područja kamena, istraživanja kamena, kulturno-povijesnu baštinu u kamenu te kamen(olome) i okoliš. Ukupno je prijavljeno 29 radova na zadane teme simpozija s čak 52 autora i koautora iz pet zemalja, od čega 26 sveučilišnih profesora i šest akademika s deset fakulteta iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Španjolske i Kosova, uz asistente i brojne stručnjake iz prakse. Dvojezični sažeci radova bit će tiskani u Zborniku sažetaka simpozija, koji će sadržavati pozdravne riječi predsjednice i zamjenika predsjednice Organizacijskog odbora, pregled dosadašnja tri međunarodna simpozija u proteklih 10 godina te pregled novih knjiga o kamenu od posljednjeg simpozija. Radovi će biti objavljeni u digitalnom Zborniku radova, a dio izabranih radova koji ispunjava tražene kriterije kvalitete bit će objavljen dvojezično u posebnom izdanju e-Zbornika, elektroničkog glasila Fakulteta koje je planirano za jesen ove godine. E-Zbornik se nalazi u bazama časopisa EBSCO, Hrčak, DOI (CrossRef) i DOAJ (The Directory of Open Access Journals).

Prateća događanja

U okviru simpozija sudionici će imati priliku vidjeti izložbu uzoraka arhitektonsko-građevnog kamena u Federaciji BiH, izložbu fotografija "Baština u kamenu" te izložbu fotografija formata 70 x 50 cm "Hercegovački suhozidi" autora dr. Krešimira Šaravanje i Frane Oreča. Osim toga, bit će predstavljene i knjige "Hercegovački suhozidi 1 - zamrznuta priča u kamenu o nekadašnjem življenju i odnosu prema okolišu" autora doc. dr. sc. Krešimira Šaravanje i Frane Oreča i "The Architects Unplugged" autora doc. art. Jerka Rošina. Drugog dana simpozija sudionici će boraviti na više lokaliteta u općini Ravno gdje će biti predstavljen rad autora Stanislava Vukorepa i Dragana Čokljata o temi "Graditelji iz Popova polja", potom će obići dio Ćirine pruge, monumentalnog suhozidnog objekta izgrađenog ručno za tri godine prije 120 godina te posjetiti špilju "Vjetrenica". Na koncu će imati priliku vidjeti izložbu fotografija formata 70 x 50 cm "Hercegovački suhozidi" autora dr. Krešimira Šaravanje i Frane Oreča.

Prethodni simpozij

Na trećem simpoziju bila su tri pozivna predavanja i 18 drugih radova, uz okrugli stol o suhozidnoj gradnji u sklopu simpozija. Ukupno su bila 24 pozivna predavanja i rada, 38 autora i koautora, od čega 23 sveučilišna profesora i dva akademika s devet fakulteta iz Bosne i Hercegovine, uz asistente i brojne stručnjake iz prakse. Brojevi su to koji pokazuju razvoj simpozija tijekom godina i sve veću zainteresiranost za proučavanje i istraživanje kamena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?