Uskoro drugačiji tretman

Agencija za lijekove BiH ubrzano radi na legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

storyeditor/2023-10-02/marihuana.jpg
ilustracija
03.10.2023.
u 15:45

Kanabis - konoplja, njezine smole i tinkture bi se, po prijedlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, uskoro trebale drugačije tretirati

Zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Saša Magazinović prvi je pokrenuo priču o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. Prema njegovim riječima, ovaj zakon uskoro bi se mogao naći i pred državnim ministrima. Legalizacija kanabisa tema je o kojoj se u Bosni i Hercegovini priča već dulje od sedam godina, piše klix.ba. U svibnju prošle godine imenovano je povjerenstvo koje će raditi na ovom pitanju, a zagovornik cjelokupne ove priče je zastupnik Magazinović. Osim povjerenstva, na ovom pitanju radi, naravno, i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema riječima Magazinovića, agencija ubrzava proces legalizacije kanabisa. Naime, kanabis - konoplja, njezine smole i tinkture bi se, po prijedlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, uskoro trebale drugačije tretirati.

- Danas je zakonom sve to strogo zabranjeno za korištenje. Predloženom odlukom kanabis se iz tabele zabranjenih supstancija prebacuje u tabelu supstancija čije je korištenje dopušteno pod strogom kontrolom, što je preduvjet za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe - piše Magazinović na svom nalogu na platformi X.com. Magazinović ističe da, ako ne bude osporavanja, uskoro bi se ovo pitanje moglo naći na sjednici Vijeća ministara.

- Zahvaljujem Agenciji za lijekove i medicinska sredstva koja svojim aktivnostima ubrzava proces i koja je već dulje vrijeme iskren partner koji se zalaže za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe i ispunjavanje naših međunarodnih obveza. Volio bih da, osim podrške, među političarima postoji svijest i o hitnosti i količini posla koji treba biti urađen - kaže Magazinović. Dodaje i to da uskoro slijede nove aktivnosti o ovom pitanju, a sve u cilju da, kako kaže, ljude koje je potrebno liječe liječnici, a ne dileri. Podsjećamo, UN je prije nekoliko godina donio jasnu odluku kojom kanabis više ne klasificira kao "opasnu drogu". Međutim, ovaj slučaj u Bosni i Hercegovini nije naišao na razumijevanje i nije ostvario pomak. Odluku UN-a, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koja je uvrstila kanabis kao sredstvo u medicini kojim se ljudi mogu liječiti i sebi pomagati, nadležni u Bosni i Hercegovini još nisu prihvatili kao alarm za ubrzavanje procesa legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?