10. travnja 1945. godine

77 godina postojanja Radio televizije BiH

BHRT
Armin Durgut/PIXSELL
10.04.2022.
u 09:23

Ova godišnjica značajan je datum u povijesti bh. novinarstva i razvoja elektronskih medija. Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine, bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u BiH.

Na današnji dan prije 77 godina počelo je emitiranje programa Radio Sarajeva. To je bila prva radio stanica u Bosni i Hercegovini. I danas se 10. travnja obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni slijednik nekadašnje RTV Sarajevo.

Desetog travnja 1945. godine, četiri dana nakon što je Sarajevo oslobođeno od okupatora, uz pomoć zarobljene njemačke radio stanice, prvi put se oglasio Radio Sarajevo.

- Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo - prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori, piše Avaz. 

Televizija Sarajevo počinje emitiranje programa 1969. godine.

Ova godišnjica značajan je datum u povijesti bosanskohercegovačkog novinarstva i razvoja elektronskih medija. Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine, bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u BiH.

Povijest elektronskih medija u Bosni i Hercegovini započela je 10. travnja 1945. kada je Radio Sarajevo počeo s emitiranjem. Prva televizijska emisija iz studija TV Sarajevo emitirana je 1961. godine. U tom razdoblju, RTV Sarajevo je bilo ravnopravna članica Jugoslovenske radiotelevizije (JRT).

U listopadu 1991. godine, RTV Sarajevo je transformirana u RTV BiH, kao javno poduzeće. Nakon raspada Jugoslavije, RTV BiH izlazi iz JRT-a, a od 1. siječnja 1993. postaje aktivna članica EBU-a.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je neovisni javni emiter na razini države Bosne i Hercegovine, koji proizvodi i emitira domaći i međunarodni radijski i televizijski program, kao i multimediju za javnost u demokratskoj, multinacionalnoj, multikulturalnoj i pluralističkoj državi Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?