KORISTITE LI IH?

7 ‘staromodnih’ namirnica koje rijetko tko koristi, a postoje vrlo dobri razlozi zašto biste trebali!

kuhati, povrće
shutterstock
19.05.2023.
u 08:33

Iako se ti sastojci mogu činiti staromodnim ili dosadnim, samo zato što su stari, to ne znači da nisu vrijedni vaše kupnje

Živimo u eri u kojoj stalno tražimo brže, bolje i novije pa tako većina nas voli uzimati klasične recepte i dodavati im moderan štih. Moderna su vremena promijenila način na koji kupujemo svoje sastojke, kao i samu hranu koju kupujemo. Danas je uobičajeno da vam namirnice budu isporučene na kućni prag, a također je uobičajeno izbjegavati staromodne sastojke radi novih već pripremljenih sastojaka koji štede vrijeme. Ali pogrešno je zanemariti ove podcijenjene sastojke, kažu stručnjaci.

Jesu li neke od tih namirnica koje kupujete konzervirani ananas ili konzervirane breskve? Ili možda estragon ili jednostavno grah? Iako se ti sastojci mogu činiti staromodnim ili dosadnim, samo zato što su stari, to ne znači da nisu vrijedni vaše kupnje. Zapravo, postoji niz podcijenjenih sastojaka koji čine klasične recepte koji se mogu usporediti s jelima vaše bake, a koje biste trebali imati na svom tjednom popisu za kupovinu zbog njihove kulinarske upotrebe i potencijalnih zdravstvenih koristi. Nagrađivani stručnjaci za prehranu i nekoliko kuhara istaknuli su svoje omiljene podcijenjene staromodne namirnice s kojima rijetko tko kuha, a zapravo bi trebali, piše Eat This Not That.

Palenta: Jasmine Golden, vlasnica i chefica Zlatnog tartufa, kaže da se palenta vraća i u restorane. Palenta je vrsta talijanskog kukuruznog brašna i u mnogim jelima može zamijeniti pire krumpir ili rižu. Jasmine ju hvali jer je nevjerojatno svestrana. "Palenta se može kuhati u raznim jelima, uključujući kolače od palente, pečenu palentu sa sirom i gljivama ili kremastu kašu od palente", kaže Golden. "Orašast okus koji donosi jelima čini ju savršenom za dodavanje bogatstva okusa i kompleksnosti."

Konzervirane breskve i ananas: Konzervirane breskve i ananas jednostavan su i ukusan način da ljudi dodaju više voća svojim dnevnim obrocima. Toby Amidor, nagrađivani stručnjak za prehranu navodi da "Prema prehrambenim smjernicama za Amerikance za 2020.-2025., samo 15% Amerikanaca udovoljava dnevnoj preporučenoj količini voća." I, kaže ona, samo zato što ovo konzervirano voće dolazi u limenci, ne čini ga ništa manje nego hranjivim za razliku od svježeg voća. "Konzervirani ananas i breskve izvrstan su način da dobijete više voća s dugim rokom trajanja i niskom cijenom", kaže Amidor. Osim jedenja voća ravno iz limenke, Amidor kaže da se ove osnovne stvari za smočnicu mogu koristiti u raznim jelima i kolačima. "Konzervirani ananas i breskve mogu se koristiti za zaslađivanje zobenih pahuljica (koristeći tekućinu i voće), dodati u tijesto za muffine, kolače i palačinke, pa čak i koristiti u smoothiejima."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?