JESTE LI ZNALI?

6 situacija kad je loše piti vodu

ilustracija
24.04.2018.
u 12:40

Previše dobroga je ponekad također loše - tako je i s pijenjem vode. Osim toga, postoje određena vremena kad treba izbjegavati pijenje vode jer tada može više štetiti nego učiniti dobra. Miss7.24sata.hr. otkriva koje su to situacije… 

1. Prije odlaska u krevet  
Logično – ako neposredno prije spavanja popiješ vodu, velika je vjerojatnost da ćeš u tijeku noći osjetiti potrebu za mokrenjem. A to pak znači prekinut san i manje energije sljedeći dan. Druga stvar vrijedna spomena jest činjenica da naši bubrezi sporije rade tijekom noći kad smo neaktivni – za razliku od dana. To vodi do većeg zadržavanja vode što može uzrokovati primjetno naticanje lica i udova sljedeći dan. 

2. Za vrijeme vježbanja  
Prema jednom istraživanju ne preporuča se hidratizirati se dok si uključena u intenzivni kardio trening. Usprkos činjenici da je tjelesna temperatura obično tada visoka i da te to vjerojatno tjera piti vodu da se tijelo ohladi, ipak je poželjno piti vodu nakon treninga. Ako ćeš piti za vrijeme vježbanja, možeš dobiti glavobolju, mučninu i vrtoglavicu – dok se tijelo još prilagođava temperaturi. 

3. Ako ti je urin bezbojan  
Bezbojni urin je indikator pretjerane hidratacije koja uopće nije poželjna – može uzrokovati niske razine natrija, što je opasno po zdravlje. To može - u najgorem scenariju - uzrokovati infarkt.  

4. Kad je umjetno zaslađena  
Neki ljudi su žedni i žele piti vodu, ali ne mogu je progutati ako u njoj nema nešto slatko. To nije baš najzdravija varijanta – pojačava apetiti i pridonosi debljanju. 

5. Pijenje iz cijevi, poput vrtnog crijeva  
Bez obzira koliko je čista cijev, u njoj će se uvijek naći elementi koji vodu čine štetnom za piće. Istraživanja su pokazala da vrtna crijeva sadrže otrovne tvari koje su loše za zdravlje. 

6. Pijenje da se ublaži ljuta hrana  
To je kontraproduktivno tome što želiš postići. Naime, ljuti začini sadrže kapsaicin, nepolarnu molekulu koja se najbolje ispire nepolarnom tekućinom – npr. mlijekom ili jogurtom. Voda je sastavljena od polarnih molekula i umjesto da otopi kapsaicin, samo će ga proširiti po usnoj šupljini te pogoršati situaciju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije