Vlada HNŽ-a

48 mjera koje će popraviti 
život u županiji do 2018. godine

03.06.2015., Sarajevo, BiH - Na konferenciji za novinare odrzanoj u dvorani Zetra predstavljene su visokosigurnosne akreditacije koje ce se koristiti prilikom posjeta Svetoga Oca Sarajevu. Govorili su predstavnik za sigurnost Irfan Nefic, predsjednik Feda
30.11.2015.
u 06:30

Neke mjere se planiraju provesti već do kraja godine, dok će za neke druge trebati više vremena

Iako je skoro godinu dana izgubljeno u iščekivanju njenog formiranja, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije svojim prvim potezima pokazuje kako planira nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Svjedoči to i akcijski plan Vlade HNŽ-a za provedbu Reformske agende u BiH od 2015. do 2018. godine, piše Večernji list BiH.

Konkretne mjere

Ukupno 48 vrlo konkretnih mjera s okvirnim rokovima za njihovu provedbu našlo se u ovom dokumentu. Neke mjere se planiraju provesti već do kraja godine, dok će za neke druge trebati više vremena. Među prvim mjerama iz akcijskog plana, čiju provedbu najavljuju vlasti HNŽ-a, je izrada i usvajanje zakona o šumama te izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. Obje ove mjere se planiraju provesti još tijekom prosinca ove godine, a cilj je u slučaju prvog zakona urediti oblast šumarstva u županiji, a drugog postići učinkovitiju i pravedniju socijalnu skrb. Iduća godina bi, u svakom slučaju, trebala biti istinski reformska godina u HNŽ-u.

Već u prvoj polovini 2016. godine Vlada predvođena premijerom Nevenkom Hercegom planira usvojiti nacrt prostornog plana HNŽ-a te izmjene i dopune tri važna zakona koji uređuju rad tržišne inspekcije, ugostiteljsku i turističku djelatnost. Suzbijanje sive ekonomije i rada na crno temeljni su ciljevi koji se žele postići zakonskim izmjenama. U prvoj trećini iduće godine Vlada HNŽ-a planira i donošenje novog Zakona o radu, a do listopada i zakon o posredovanju i socijalnom zbrinjavanju nezaposlenih osoba.

Za iduću godinu je u planu i usvajanje seta obrazovnih zakona, poput onog o obrazovanju odraslih. Resorno ministarstvo bi trebalo iduće godine predložiti i zakone o srednjem stručnom obrazovanju, o priznavanju i ekvivalenciji inozemnih kvalifikacija, kao i izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju u HNŽ-u. Počet će se do sredine 2016. godine provoditi i strategija razvoja inkluzivnog obrazovanja, dok je reforma sustava obrazovanja i normativno uređenje obrazovanja mjera koju Vlada kani provoditi kontinuirano tijekom svog mandata.

Zdravstveni sustav

Naravno, ima još mjera koje se planiraju provoditi kontinuirano, kao što je provedba strategije za borbu protiv korupcije 2015. - 2019. s donošenjem odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata i odluka. Osuvremenjavanje i reorganizacija MUP-a HNŽ uz tehničku i normativnu modernizaciju još je jedna od mjera koje će se provoditi kontinuirano, a isti je slučaj i s reformom sustava obrazovanja i normativnim uređenjem obrazovanja.

Tijekom iduće dvije godine planirana je provedba reforme zdravstvenog sustava u HNŽ, a cilj je saniranje gubitaka i stvaranje uvjeta za financijsku konsolidaciju bolničkog sektora te definiranje novih modela financiranja zdravstvenih usluga u HNŽ. Znatno kraći rok, do kraja 2016. godine, predviđen je za reorganizaciju županijskih tijela uprave, upravnih organizacija i stručne službe te ureda Vlade HNŽ. Ubrzo bi, pak, HNŽ, po uzoru na Federaciju, trebao dobiti vlastiti zakon o državnoj službi, državnim službenicima i namještenicima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?