kiseljak

23 godine od zločina Armije BiH nad hrvatskim i srpskim civilima u Gojakovcu

Kiseljak
19.06.2016.
u 15:49

Najmlađa žrtva Spomenko Lučić imao je samo 14 godina

  Tek nekoliko desetina metara od izlaza s autoceste na Koridoru Vc u Lepenici u općini Kiseljak, smješteno je selo Gojakovac. Mjesto kojim danas prolazi moderna autocesta prije točno 23 godine bilo je poprište okrutnog zločina. 17 lipnja 1993 godine počinili su ga pripadnici Armije BiH koji su upravo u Gojakovcu, na kućnome pragu ubiti šest hrvatskih i troje srpskih civila. Najmlađa žrtva Spomenko Lučić, imao je samo 14 godina.

Program obilježavanja 23 godišnjice stradanja u Gojakovcu započeo polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima ali icivilnim žrtvama župe Lepenica koje je izgrađeno krajem prošle godine. Spomenik je zamijenio i raniju spomen ploču žrtvama Gojakovca koja je morala biti uklonjena kako ne bi bila uništena tijekom radova na izgradnji trase Koridora Vc koja prolazi Lepenicom. Nakon polaganja vijenaca u župnoj crkvi u Lepenici misu zadušnicu za duše žrtava Gojakovca služio je fra Stipan Radić, lepenički župnik. „Sjećanje na ove nevine žrtve u svima nama budi bolne uspomene i sjećanja ali i ponos jer su za naš opstanak i ostanak u ovom prelijepom kraju dali najvrijednije što su imalim svoje živote. Uz obitelji nastradalih, na obilježavanju 23 godišnjice stradanja nevinih žrtava Gojakovca bili su i članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak i kao i hrvatski politički predstavnici s područja ove općine na čelu s Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom općine Kiseljak i Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora Srednjobosanske županije.

Osim čuvanja uspomene na žrtve Gojakovca , prema nevinim žrtvama ostaje još jedna obveza. Pronaći i kazniti odgovorne. Posao je to za pravosudna tijela koja su ovom slučaju, kao i nebrojeno puta dosad kada su u pitanju hrvatske i srpske žrtve u središnjoj Bosni, jednostavno zakazala.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije