ČOVIČ - DODIK

Vijeće ministara nastavlja s radom

covic
10.07.2013.
u 13:38

Dragan Čović ponovio je stav da bi BiH trebalo reorganizirati na način da postoje četiri federalne jedinice

Vijeća ministara BiH će nastaviti raditi, ali se nastavljaju i razgovori stranaka o rješenju za provedbu presude \"Sejdić - Finci“ i ona stranka koja bude na tragu tog rješenja koje zagovaramo, bit će prihvatljiv partner u vlasti - rekao je danas predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović. Dodik je dodao da u ovom trenutku nitko ne može reći hoće li SDP BiH ostati u šestorki ili hoće li SDA ući u vlast. Naglasio je da su otvoreni razgovarati sa svima koji su spremni ispoštovati princip, da jedan narod neće birati političke predstavnike drugom i onaj tko to prihvati, bit će njihov partner u vlasti.
Kazao je da se predugo stoji na pitanju presude \"Sejdić - Finci“ te da je do promjene u stavovima dogovorenim u Bruxellesu došlo kod bošnjačke političke strukture.

I Čović je potvrdio da se sinoć sastao s liderom SDA Sulejmanom Tihićem, te da će ona stranka koja u skladu s ranijim dogovorima prihvati rješenje za implemetaciju presude \"Sejdić - Finci“ biti prihvatljiv partner u vlasti. -Pokušavamo naći partnera kod Bošnjaka, koji je spreman naći rješenja za tu odluku Suda u Strasbourgu, na tragu ranije potpisanog dokumenta i principa i načela koji su dogovoreni i manje ili više usuglašeni u Bruxellesu - precizirao je Čović na zajedničkoj pres-konferenciji u Banjoj Luci.
Nada se da će do toga doći kako bi se najesen u Parlamentu BiH mogle donijeti neophodne odluke i pitanje \"Sejdić - Finci“ skinuli s dnevnog reda. -Od toga i zavisi dinamika naših odnosa s partnerima u FBiH, s obzirom da većina stvari u FBiH danas ne funkcionira..., pa se nastoji osigurati normalan rad bar u Vijeću ministara BiH - kazao je Čović.
Razgovarat će, kaže, i idućih dva mjeseca sa svim strankama o mogućem rješenju kako bi se napravio iskorak, budući da je izgubljeno jako puno vremena. Dodik i Čović su ponovili da postoji suglasnost dvaju stranaka po bitnim pitanjima u BiH.

Bilo je riječi i o drugim pitanjima vezanim uz rad institucija BiH, a Dodik tvrdi da su Srbi i Hrvati imali problema 6. lipnja, dok su Bošnjaci \"mogli slobodno šetati“, ali su određeni razgovori omogućili da se ponovno radi u bh. institucijama. Ako se takva situacija ponovi, uvjerava, RS će razmisliti o daljem sudjekovanju, jer ne žele raditi pod pritiskom. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je stav da bi BiH trebalo reorganizirati na način da postoje četiri federalne, odnosno teritorijalne jedinice ili entiteta, kao i da legitimni i legalni predstavnici svakog naroda moraju biti u vlasti.

On je rekao da je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović jučer u Brčkom ponovio da se ne žele miješati u unutarnje odnose u BiH već će podržati unutarnji bh. dogovor.
Ističući da legitimni i legalni predstavnici svakog naroda moraju biti u vlasti, on je dodao da tu ne može biti nametnutih igara, kao što je slučaj da je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH dominantnom većinom glasova Bošnjaka.

Također, dodaje da nije prihvatljivo i nametnuto rješenje o predsjedniku FBiH odlukom OHR-a. -To su stvari koje ne možemo toleritati i to su ljudi bez autoriteta - kazao je on i dodao da nitko u FBiH nije profitirao od tih rješenja. Na Čovićevu konstataciju o četiri teritorijalne jedinice u BiH reagirao je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na zajedničkoj pres-konferenciji koji je dodao da je sasvim jasno da je RS \"jedna netaknuta teritorijalna jedinica“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?