FOTO/VIDEO: Uspješne dame govorile o svom životnom i poslovnom putu

Konferencija u povodu Dana žena
08.03.2023.
u 15:34

U povodu Dana žena, Večernji list BiH i M.T. Abraham Group organiziraju konferenciju na temu: Uspješne žene u današnjem svijetu - iskustva, savjeti, ideje...

Pozdravne govore uputili su predsjednik M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri i glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

Uspješne dame koje su govorile su: Majda Behrem Stojanov, američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services, direktorica USAID-ovog projekta Pro-Budućnost, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Dalfina Bošnjak, direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar, Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero, Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD „Prosvjeta“ Mostar, Mirna Mezit, direktorica Los Rosalesa, Centra za djecu i mlade s posebnim potrebama.

Pogledajte snimku konferencije:

Nakon konferencije, nazočnima se obratila Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH. - Hvala kolegama i novinarima koji nas prate. Bez vas ne bi ni ova konferencija uspjela, a znamo koliko su mediji bitan kanal u promoviranju pozitivnih vrijednosti koje Večernji list kao medij želi prikazati. Hvala svim medijima koji u ovoj državi prate pozitivne projekte jer samo na taj način možemo poboljšati stanje u bh. društvu. Večernji list kao društveno odgovoran medij koji postoji više od šest desetljeća želi na ovaj način skrenuti pozornost obilježavanja svih posebnih dana, kao što je i današnji 8. ožujka, koji ovim putem svima čestitam. Želim, ne samo danas nego i sve ostale dane, skrenuti pozornost u našem društvu da je potrebno da pomognemo, osvjestimo i pokušamo da se glas, u ovom slučaju glas žena, čuje, pogotovo njihove uspješne priče koje smo danas čuli jer mogu motivirati mnoge koji u ovome trenutku razmišljaju gdje krenuti, kako, kojim putem. Mogu ih motivirati da ostanu ovdje, da se bore  za svoj status i položaj u društvu, da i oni sutra budu na nekoj od ovakvih konferencija i pričaju o svom životnom putu i isto tako pomognu nekome. Zahvaljujem se MT Abraham Grupi koja je prepoznala društvenu odgovornost, pored svega što rade pokušavaju osvjestiti ovo društvo i ukazati na sve probleme, potaknuti nas da postanemo bolji, produktivniji... - kazala je Rupčić.

Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD „Prosvjeta“ Mostar istaknula je da "osmi mart" uvijek treba biti podsjetnik na borbu ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena. - Kako god se nama činilo, brojke su neumoljive i govore da žene nisu ravnopravne s muškarcima ni u svijetu ni u BiH. Ujedinjeni nardi su ovih dana izašli s podatkom da ako se budemo kretali ovim tempom da ćemo tek za 300 godina biti ravnopravne s muškarcima. I današnja konferencija i naša poruka  svim ženama je da ih želimo ohrabriti  da puno ulažu u sebe, svoje obrazovanje, da daju svoj doprinos zajednici i budu podrška drugoj ženi kako bi stvorile prilike za nove generacije, naše kćeri - istaknula je nakon konferencije.

Dalfina Bošnjak, direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar ovom prigodom je kazala:  "Prije svega svim damama sretan današnji dan. Ja sam danas na ovom elitnom skupu predstavila svoju tvrtku, Mostarski sajam, kojom upravljam 20 godina. Predstavila sam i 24. sajam gospodarstva koji se od država od 2. do 6. svibnja i evo zanimljivo je i jako interesantno da nam je ove godine država Izrael zemlja partner. Stoga se i danas zahvaljujem gospodinu Kabiriju koji nam je omogućio susrete i kontakte i pomogao da nam Izrael bude zemlja partner. Na današnjoj konferenciji govorila sam i o svom putu. U gospodarstvu  je jako teško biti žena, morate dvostruko više raditi. Međutim, od muških kolega nikada nisam osjetila diskriminaciju u našem poslu i najbitnije je napraviti dobar rezultat, a rezultati Mostarskog sajma su, kako godine prolaze, sve bolji i uspješniji i zasigurno je Mostarski sajam postao lider ne samo u BiH nego i u široj regiji", naglasila je Bošnjak. 

Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero:  "Pohvalno je da žene iz dva entiteta nazoče jednoj ovakvoj prestižnoj konferenciji. Danas smo zaista poslale jednu jaku poruku, a to je da su žene ravnopravni članovi našega društva i svakako trebaju zauzimati određene pozicije. Trebamo raditi za bolje sutra, za naše kćeri, ali jednako tako i za cijelo društvo. S ove konferencije poručeno je da su žene senzibilni članovi društva i da su svakako najbolji timovi timovi muškaraca i žena zajedno, kako u politikama, tako i u biznisu i u svim sferama društvenih kretanja". 

Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazala je kako sam naziv konferencije “Žene u poslovnom svijetu” govori o potrebama u društvu. "Međunarodni dan žena ne treba samo biti dan kada ćemo govoriti o problemima žena, to nam treba biti tema svaki dan, posebno kada govorimo o ženama u poslovnom svijetu. Zadnje istraživanje svjetske banke na temu “Žene, biznis i zakoni” kaže da žene u odnosu na muškarce ostvaruju samo 77 posto svojih prava i da većina tih žena prije ode u mirovinu nego što ostvari svoja prava. Kako bi se te stvari barem na neki način popravile potičem sve žene da ulažu u sebe, svoje obrazovanje, da se podržavaju kako bi nam svima bilo puno lakše i bolje u društvu", istaknula je Lovrić. 

Direktorica USAID-ovog projekta Pro-Budućnost Majda Behrem Stojanov istaknula je da joj je izuzetno zadovoljstvo što je bila dio današnje priče. "Osvrnut ću se i na ono što sam danas naglasila i tijekom mog izlaganja osvrćući se na svoj životni put. Mlade žene trebaju pokušavati naći priliku čak i kada su one servirane kao neprilike. Moraju se obrazovati, imati viziju, biti hrabre i držati se svog integriteta. Toga sam se i ja držala cijelog svog života, nisam se pokajala i danas radim posao u kojemu uživam i u organizaciji koja drži do integriteta koja cijeni slobodu mišljenja  i različito mišljenje. To sam htjela prenijeti i sudionicama na ovoj konferenciji, da ne budu stidne, kažu ono što misle i da se bore za sebe jer je to jedini ispravan put. Ako taj put budu slijedile onda će sigurno na kraju dana biti sretne i zadovoljne", kazala je Behrem - Stojanov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije