Usklađivanje mirovina u FBiH bit će izvršeno 15. travnja

storyeditor/2023-11-20/mirovina.jpeg
29.03.2024.
u 08:09

U političkim minutama Jutarnjeg programa na Federalnoj televiziji gost je bio ravnatelj Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić. Tom je prilikom poručio kako je Zavod u potpunosti stabilan, dakle, likvidan te ne postoji nikakav razlog za brigu. - Znate da se usvajanjem novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju financijsko poslovanje vrši preko proračuna. Dakle, isplata mirovina vrši se iz proračuna te jamči za njihovu isplatu. Dakle, Zavod je u potpunosti stabilan. Treba spomenuti da je Zavod MIO uspostavljen na načelu međugeneracijske solidarnosti. To znači da se trenutačni umirovljenici financiraju iz plaća trenutačnih zaposlenih, odnosno da će mirovine budućih umirovljenika upravo biti financirane iz plaća budućih zaposlenih. Naravno, takvi fondovi su osjetljivi na određene demografske promjene, ekonomske fluktuacije i političke promjene, a to su sve mjere koje Vlada već ima u vidu i aktivno radi na rješavanju tih eventualnih potencijalnih problema, a kako bi, naravno, osigurala dugoročnu održivost i stabilnost - kazao je on. Osvrnuo se i na pitanje povećanja mirovina, odnosno, kako ga preciziraju, usklađivanja. Objasnio je kako se redovito usklađivanje provodi u skladu s odredbama Zakona o MIO, konkretnije članka 79. zakona, koji predviđa da se 15. travnja svake godine usklađuju mirovine. One se usklađuju u zbroju postotka 50% povećanja potrošačkih cijena i 50% postotka rasta BDP-a.

- Naravno, podatke o tome daje Federalna agencija za statistiku. S obzirom na to da nemamo još uvijek kompletne podatke te čekamo podatke za posljednje tromjesečje prethodne godine, Vlada je, upravo imajući u vidu da je riječ o umirovljenicima kao najosjetljivijoj društvenoj kategoriji, već u siječnju akontativno, dakle, privremeno povećala mirovine za 5%. Konačno usklađivanje bit će izvršeno 15. travnja, kada budemo imali sve ove parametre koji su potrebni za određivanje konačnog iznosa usklađivanja. Pa ćemo 15. travnja, dakle, konačno uskladiti iznos mirovina - objasnio je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije