Desetorica optuženih za genocid i ratne zločine u Srebrenici nedostupni bh. pravosuđu

Potočari, Srebrenica
Fena
16.07.2023.
u 11:42

Desetorica optuženih za genocid i ratne zločine u i oko Srebrenice, među kojima i više bivših visokopozicioniranih dužnosnika MUP-a i Vojske Republike Srpske (VRS), nisu dostupni bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Prema podacima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, radi se o Tomislavu Kovaču, Milomiru Savčiću, Milenku Živanoviću, Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milisavu Gavriću, Zoranu Maliniću, Miomiru Jasikovcu, Borislavu Stojišiću i Rajku Drakuliću, protiv kojih su optužnice potvrđene.

- Trenutno u Posebnom odjelu za ratne zločine ima potvrđenih desetak optužnica, u kojima se optuženici nalaze uglavnom na teritoriju Srbije i to je veliki problem u borbi protiv nekažnjivosti zločina, jer je dio tih optuženika zauzimao značajne pozicije 1995. godine, tako da Tužiteljstvo BiH uz pomoć Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) pokušava naći modalitet za njihovo procesuiranje i kažnjavanje – rečeno je Feni iz Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, podsjećaju kako su za genocid i ratne zločine u i oko Srebrenice, u srpnju 1995. godine, u sklopu Posebnog odjela za ratne zločine od početka njegovog rada do sada podignute optužnice protiv oko 50 optuženika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije