Otvorena konferencija Identiteti-kulture-jezici

Herceg: Mi smo dio nacionalno-kulturno-jezično-identitetski i običajno raznovrsne i raznolike zajednice

21.10.2022.
u 10:48

"Siguran sam u to kako će ova tema otvoriti osobito zanimljive i poučne rasprave. Iskreno se radujem dinamičnoj razmjeni poimanja i, u konačnici, konkretnim odgovorima na neke opasne fenomene s kojima se susrećemo na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni“ rekao je Herceg

U organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru danas je otvorena međunarodna znanstvena konferencija Identiteti-kulture-jezici pod nazivom Pitanje nacionalnoga u suvremenom kontekstu s posebnim osvrtom na BiH.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u pozdravnom govoru istaknuo je kako ga raduje ovogodišnja tema konferencije jer je znanstveni pristup ovoj temi itekako opravdan i nužan, što dokazuje iznimno nezahvalna politička i društvena stvarnost, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

„S obzirom na ukupne okolnosti, ugledne sudionike i zahtjevnost njezina organiziranja i provedbe, koristim prigodu iskazati iskrene čestitke i zahvalu cjelokupnomu timu Sveučilišta u Mostaru, na čelu s rektorom dr. sc. Zoranom Tomićem i dekanom dr. sc. Draženom Barbarićem. Kao i u svojemu svakodnevnom djelovanju unutar sveučilišnih struktura, tako i na široj društvenoj i međunarodnoj sceni, pa i evo ovom konferencijom, oni dokazuju svoju posvećenost putu dosezanja izvrsnosti i našega Sveučilišta u Mostaru i svih njegovih dionika“ kazao je predsjednik Herceg dodavši zahvale i suorganizatorima ovoga događaja, njegovim kolegama s Fakulteta političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Mateja Bela iz Banske Bistrice, kolegama iz osječkoga Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, kao i zagrebačkoga Instituta za migracije i narodnost te kolegama sa Sveučilišta Sjever iz Koprivnice i Doktorske škole Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

„Cilj ove Konferencije je – citiram – istražiti i prezentirati pitanje nacionalnoga identiteta, kulture, jezika, suvereniteta, izričaja, interesa u suvremenomu kontekstu s osobitim osvrtom na njegovo pozitivno, ali i negativno poimanje u BiH kao višenacionalnoj zajednici. Siguran sam u to kako će ova tema otvoriti osobito zanimljive i poučne rasprave. Iskreno se radujem dinamičnoj razmjeni poimanja i, u konačnici, konkretnim odgovorima na neke opasne fenomene s kojima se susrećemo na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni“ rekao je Herceg istaknuvši kako je BiH složena država, a mi smo dio te nacionalno-kulturno-jezično-identitetski i običajno raznovrsne i raznolike zajednice.

„Kao predsjednik županijske vlade, ponavljam kako ovu konferenciju držim iznimno važnom i dobrodošlom u konkretnomu trenutku. Zato smo ju i spremno podržali.

Sveučilište u Mostaru, osobito u ovakvim i sličnim projektima, u Vladi HNŽ-a ima i imat će sigurnoga partnera koji će uvijek nastojati doprinijeti njegovu daljnjem razvitku i napretku“ zaključio je predsjednik Herceg želeći svim sudionicima uspješan rad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije