DRAMATIČNO U KAIRU

UŽIVO Veliki prosvjed Mursijevih pristaša, vojska ih ubila troje

egipat,kairo,prosvjed (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
05.07.2013.
u 16:49

S namjerom da Mursija oslobode, njegovi pobornici marširali su do baraka Republikanske garde u kojima se on trenutačno nalazi. Vojska je tada na njih zapucala

Troje ljudi poginulo je nakon što je vojska otvorila vatru na prosvjednike koji su se danas okupili u Kairu kako bi pružili podršku svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju, javlja Reuters.

S namjerom da Mursija oslobode, njegovi pobornici marširali su do baraka Republikanske garde u kojima se on trenutačno nalazi. Vojska je tada na njih zapucala i time započela prvu oružanu intervenciju nakon vojnog udara na ulicama glavnog egipatskog grada. Tijekom dana napadnuti su i pojedini vojni punktovi, a na glavnom Kairskom trgu Trahiru okupilo se nekoliko tisuća pripadnika Muslimanskog bratstva koji su prije najavili prosvjed podrške Mursiju. Osim u Kairu, proisvjednici su se okupili i u Assuitu i Aleksandriji.

Iako je vojska kasnije dematirala da je napala prosvjedinike, Reutersov reporter koji se zatekao na licu mjesta svjedoči da to nije istina. Vidio je ubojstva, ali i oko osam ozlijeđenih koji su u krvi ležali po cesti.

U sjeni prosvjeda, privremeni predsjednik Egipta Adli Mansur tijekom dana je raspustio gornji dom egipatskog parlamenta i imenovao novog šefa tajnih službi. Prethodnog šefa tajne službe proglasio je svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

Pristašama Mohameda Mursija na prosvjedu u kairskom kvartu Nasr Cityju obratio se vrhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badie za kojeg se smatralo da je proteklih dana uhićen. Na Tahriru je uočeno nekoliko vojnih tenkova, no situacija je bila pod kontrolom.

- Možemo žrtvovati sebe za Mursija i na našim ramenima ga dovesti nazad - kazao je Badie koji je poručio i da će ''milijuni ljudi'' ostati na trgovima te da je s vojskom spreman pregovarati samo onda ako ponovo vrati Mursija na vlast.

U tijeku njegova govora vojni helikopter preletio je prosvjednike, a Badie je vojsci tada poručio da ne puca po vlastitom narodu. - Naša gola prsa jača su od metaka - kazao je Badie. Još jednom je ponovio da je državni udar nelegalan te odaslao jasnu poruku: ''Ili Mursi ili naši životi''.

Guardian pak javlja da je tijekom vojnog napada na demonstrante BBC-ijev reporter Jeremy Bowen ranjen u glavu, no ozljeda mu je previjena. Bowen se vratio na zadatak i svima preko Twittera poručio da se osjeća dobro. Isti mediji navodi i šokantnu činjenicu da je samo tijekom protekla 24-sata u Kairu napadnuto te seksualno uznemiravano i silovano oko 80 žena!

>>Zašto samo Obama žali što je Mursi pao?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije