KONFERENCIJA

Uz metafiziku čovjek 
je u središtu svijeta

Stručnjaci
28.07.2013.
u 10:43

Zanimljiva izlaganja o temi znanosti, metafizike i religije imali su ugledni filozofi Herve Barreau, Gerhard Heinzmann, Marco Bizzoni te mnogi drugi ugledni znanstvenici iz tog područja

Sudionici godišnje konferencije Međunarodne akademije za filozofiju oduševljeni su posjetom Dubrovniku, Mostaru i Međugorju. “Činjenica da su ugledni svjetski autoriteti iz područja filozofije znanosti pokazali zanimanje za posjet Međugorju samo po sebi puno govori”, kazao je dr. Jure Zovko čijim je izlaganjem o temi filozofije religije bez metafizike započeo jučerašnji dio znanstvenog skupa u širokobriješkom hotelu Park o temi “Znanost, metafizika, religija”. Dr. Zovko ističe: “Filozofija religije bez metafizike je besmislena. Metafizika pita o smislu svijeta i čovjeka u svijetu, o smrtnosti i nadi da sa smrtnošću sve ne završava. Zahvaljujući metafizici, čovjek je u središtu svijeta kao biće koje pita o smislu svijeta i vlastitog života. “Zanimljiva izlaganja o temi znanosti, metafizike i religije imali su ugledni filozofi Herve Barreau, Gerhard Heinzmann, Marco Bizzoni, Gino Tarozzi, Fabio Minazzi, Hans-Peter Groshans i Enver Orman. Razgovarali smo smo s Enverom Ormanom, filozofom iz Turske, koji se predstavio temom “Religija, metafizika i znanost u Hegelovoj filozofiji“. Kazao nam je: „Ovdje sam čuo i neke riječi slične turskom. Ljudi su ovdje otvoreni, dragi i pristupačni. Kod nas u Turskoj sekularni dio društva je depresivan i prosvjeduje protiv konzervativnih stavova vlasti. Turska je multikulturalno društvo i treba prihvatiti različite životne stavove, treba prihvatiti živjeti s ljudima različitih promišljanja. Erdogan je izabran demokratskim putom i trebao bi radi na dobrobiti društva, otvoriti horizonte. Turska nije tipična islamska država, ima usađenu demokratsku tradiciju. Smatram da i Erdogan ima osjećaj za demokraciju, ali prilagođava se većini radi pridobivanja glasača na idućim izborima. Turska ima problematične susjedstvo, Siriju i Irak, i zbog toga treba biti oprezna.“ On je u svom izlaganju kazao kako valja naći orijentaciju u beskonačnom univerzumu. “Religija pri tom koristi mitologiju i priču, a metafizika slikovno razmišljanje. Za Hegela dijalektička filozofija je pravi put za pronalazak smisla života i beskonačnosti univerzuma. Po Hegelu, život je jedinstvo kontradiktornih strana, bez lošeg dobro nema smisla. On ne radi razliku između filozofije i znanosti“, naglašava Orman. Čuli smo puno puta ovih dana kako je promišljanje o religiji bez metafizike besmisleno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?