REPRIZA

Uz kupovinu birača, za opće izbore trguje se i promatračima

izbori
VL FOTO
26.08.2010.
u 07:51

Trguje se s promatračkim mjestima na području Sarajeva, Mostara i Republike Srpske kako bi se osigurale mogućnosti makinacija stranaka na područjima gdje mogu ‘utrpati’ više listića

I prije nego li je započela kampanja u Bosni i Hercegovini, pojedine političke stranke započele su s raznim vrstama trgovine, političkih smjena i imenovanja kako bi u javnosti stvorili dojam da imaju bolju startnu poziciju uoči izbora. Usporedo sa smjenama i izmjenama vladajućih većina i međusobnim optuživanjem, vrlo je zanimljiva i klasična trgovina s mjestima biračkih promatrača.

Sve je već viđeno

Naime, prema Večernjakovim informacijama, posljednjih se dana dogovara prodaja promatračkih mjesta između pojedinih stranaka u Sarajevu, Republici Srpskoj, odnosno Hercegovini. Prema riječima naših sugovornika, ovakvi slučajevi najviše podsjećaju na namještanje utakmica i ilegalna klađenja. Proces se odvija tako da pojedine stranke sve čine kako bi dobile što veći broj promatrača na biračkim mjestima. U ovome slučaju bit će zakinute one stranke koje se nisu dosjetile na slične makinacije koje se toleriraju. Javna je tajna da se izborni proces i danas obavlja ‘trpanjem’ listića, kako bi stranke osigurale što veći utjecaj. Kako bi povećali izglede da sve protekne u najboljem redu, osiguraju se i promatrači koji na najblaži način simpatiziraju stranku za koju se odnose makinacije. Već sada se govori o postojanju dogovora nekoliko stranaka, ali i neovisnih kandidata, za što je za sada nemoguće dobiti potvrdu.

Kupovina glasova


Naime, pojedine stranke će na određenom području, gdje očekuju veći broj glasova, imati i svoje promatrače koji će omogućiti da se to u stvarnosti dogodi ili da eventualno poboljšaju svoj rezultat. U nekoliko proteklih izbornih krugova aktualna je bila i kupovina glasova birača. Otvoreno se za glasovanje plaćalo od stotinu maraka, u bonovima ili nekom drugom sredstvu, dok su pak pojedine stranke zlorabile svoj položaj i osiguravale popularnost koristeći novac iz proračunskih fondova. Čak je bilo i prijedloga da se svim biračima koji izađu glasovati na izbore, legalno da po stotinu maraka kako bi potaknuli što veći odziv birača. Druge pak zemlje, kao što je Australija, imaju drukčije metode pa je, primjerice, proces glasovanja na izborima obvezan. Slično je bilo i na ovonedjeljnim prijevremenim izborima za australski parlament, gdje se i ne mora izaći na izbore, ali se mora platiti kazna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?