REFORMA

Uvođenje cenzusa za nositelje ratnih odličja dovelo do kaosa

invalidi
S. Lasić
07.01.2011.
u 10:30

Neće biti iznenađenja ako se prijeđe na potpuno novi koncept ušteda

Prošlogodišnje uvođenje prihodovnog cenzusa za korisnike prava na novčanu naknadu po osnovi ratnih priznanja i odličja, koje je predstavljeno kao velik reformski korak koji će FBiH donijeti ogromne novčane uštede, pokazao se kao potpuni promašaj. Nakon što je početkom svibnja prošle godine, temeljem Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja te članova njihovih obitelji, obustavljena isplata novčane naknade za 5399 nositelja ratnog priznanja i odličja, u postupcima provedenim u sljedećih pola godine utvrđeno je da 174 nositelja prava ne ispunjavaju uvjete za nastavak isplate, što je tek 3,22 posto od ukupnog broja.

Nepreciznosti

Kako je prilikom uvođenja prihodovnog cenzusa za navedenu kategoriju korisnika prava očekivano 20 posto ušteda, jasno je da cilj neće biti moguće ostvariti na način kako su to zamislili federalna Vlada i entitetsko Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata. Očekivane rezultate neće dati ni nakana Vlade FBiH da snizi prag za cenzus s 1980 na 1700 maraka. Ipak, najveće probleme i kaos na terenu stvaraju nepreciznosti i nedorečenosti u samom zakonu i podzakonskim aktima. Ni jednim od ovih propisa nije predviđen mehanizam praćenja prihodovnog cenzusa nositelja prava nakon što isplata naknade bude nastavljena. Lako je moguće da se u samo mjesec dana potpuno promijeni visina prihoda bilo kojeg od korisnika, odnosno da oni koji su nastavili primati naknade postignu primanja preko cenzusa ili da oni koji su ostali bez tog prava ostvare primanja ispod cenzusa. Nije moguće predvidjeti broj korisnika koji će nakon promjene prihodovnog stanja podnijeti zahtjev za nastavak ili obustavu isplate, kao i broj korisnika kojima će isplatiti po sudskim presudama.

Koeficijent

Na terenu već ima dosta ovakvih slučajeva, pa neće biti iznenađenje ako se ubrzo pređe na potpuno novi koncept ostvarivanja ušteda. Prema mnogima, najdjelotvornija i najjednostavnija varijanta je uvođenje primjene isplatnog koeficijenta za ove kategorije korisnika prava, slično kako je primijenjeno u Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?