VELIKI REZOVI

Uvode se oštre mjere štednje zbog sporazuma s MMF-om

prosvjed,jadrankamen,brač (1)
Ivo Čagalj/PIXSELL
27.10.2012.
u 11:28

Režu se izdvajanja i za siromašnije kategorije stanovništva. Manje novca i umirovljenicima

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je pismo namjere sa sadržajem obveza na koje su se obvezale vlasti na državnoj i federalnoj razini kojima se predviđaju značajni rezovi i financijske uštede koje će se osjetiti u ovoj, ali i sljedećih godina. Ove mjere, uz ostalo, uključuju ograničavanje i smanjivanje javne potrošnje, zabranu zapošljavanja u javnim institucijama, smanjenje izdvajanja povlaštene mirovine, izdvajanja za zavode MIO, zdravstvene fondove, poskupljenje cigareta. U pismu namjere koje je ugledalo svjetlo dana vlasti BiH ukazuju na teško stanje u zemlji zbog globalnih ekonomskih, ali domaćih kriznih trendova koje prijete poljuljati makroekonomsku stabilnost zemlje, a što može dovesti i do težih političkih posljedica.

Strogi uvjeti

Teorijski rečeno, mjerama koje će se poduzeti zajedno s učincima novca od sredstava dobivenih kroz stand by aranžman smanjit će se unutarnje slabosti, ohrabriti gospodarstvo, uspostaviti koordinacija politike i provesti fiskalna disciplina. Vlasti su pri tome navele da se smanjivanjem izdvajanja za javnu potrošnju neće ugroziti najranjivije kategorije stanovništva i infrastrukturni projekti kojima bi se trebalo snažnije pokrenuti javni radovi u zemlji. 
Pri tome se u pismu namjere navode pojedinačni potezi na području ušteda javnih sredstava. 
U Federaciji BiH središnja vlast će provesti financijske restrikcije kako bi uštedjeli osam milijuna maraka koji se izdvajaju kao naknade za nezaposlene. Ovo će se provesti na način da temelj za izračun naknada iznosi 315 maraka, što se treba primjenjivati tijekom cijele 2012. godine. Uvodi se moratorij na plaćanje naknada za rad u povjerenstvima, kao i prekovremenom radu, zabranjuju se nova zapošljavanja do kraja tekuće godine. Već su provedene odredbe po kojima se trebalo procijeniti učinkovitost izdvajanja subvencija i njihovo smanjivanje za deset milijuna maraka. Od Federacije se traži da nastavi s revizijama izdvajanja beneficija, te da se osigura da sufinanciranje Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje ne premaši sadašnji iznos. To bi se trebalo postići tako što će se smanjiti najveći isplatni koeficijenti za mirovine dodijeljene pod povoljnim uvjetima te povećati stupanj naplate obveza za MIO. Slično je i s odnosom prema Zavodu zdravstvenog osiguranja za koji se obvezuje na striktni nadzor izdvajanja, kao i da se za zdravstvo troši onoliko novca koliko je na raspolaganju.

Bez zapošljavanja

Jednako tako u FBiH su se ovlasti obvezale smanjiti izdvajanja za pomoć posrnulim poduzećima za 17 milijuna. Istodobno, u Republici Srpskoj, središnja vlast se obvezala na financijske restrikcije, zamrzavanje zapošljavanja, osim u obrazovanju te na smanjivanje izdvajanja za robe i usluge u iznosu od 6,9 milijuna maraka, kao i na izdvajanja za socijalne institucije od 8 milijuna. U daljnjim financijskim restrikcijama predviđeno je i manje izdvajanje za druge razine vlasti od 1,1 milijuna te da se ukupni financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za pet milijuna. Za jednak iznos bit će uskraćene i lokalne sredine, općine i gradovi u pogledu ušteda na nabavi roba i plaćanju usluga. Ovaj entitet se za sredstva u novom stand by aranžmanu MMF-a morao odreći i 35 milijuna maraka s escrow računa .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?