Novi zakoni

Uvode se dimnjačarske službe u FBiH

Dimnjačar
11.11.2012.
u 10:54

Dimnjačari opet imaju posla, a vatrogasci će morati položiti ispite

Nema kanadera i novaca za kupovinu nove opreme i tehnike, ali ima zakona koji bi, ako je suditi po posljednjim odlukama Vlade FBiH, idućeg ljeta trebao omogućiti puno manji prostor opožarenih područja u FBiH.

Dimnjačarske službe

Prema novom dopunjenom Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji je utvrđen nedavno na Vladi FBiH i poslan u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku, uvodi se zabrana loženja vatre u šumama, šumskom i poljoprivrednom zemljištu na udaljenosti od 150 m od šume. Ostavljena je mogućnost da Vlada FBiH priđe organizaciji i radu dimnjačarske djelatnosti, a ako je ona organizirana na razini županija ili za više općina, donosi je mjerodavna institucija u županiji. Šumarije ili druge pravne osobe koje upravljaju i gazduju šumama i šumskim zemljištem morat će unutar svoje organizacije imati ustrojenu vatrogasnu postrojbu, ili službu za gašenje požara, što dosadašnjom odlukom nije bilo utvrđeno. Vlada je, kako piše u odluci, na inicijativu zastupnika Parlamenta FBiH usvojila pravilnik po kojem će se jednom u tri godine obaviti obuka i provjera znanja iz područja zaštite od požara svih zaposlenih osoba. Kako bi se osigurala financijska sredstava potrebna za zaštitu od požara iz proračuna FBiH ubuduće se izdvajati (0,1 posto od ukupnih proračunskih prihoda za tekuću godinu), a od županija, općina i grada po 0,5 posto. Za sva društva za osiguranje i druge pravne osobe koje se bave osiguranjem imovine pravnih i fizičkih osoba, propisana je obveza izdvajanja za zaštitu od požara i vatrogastvo od šest posto iz ukupnih premija neživotnih osiguranja, izuzimajući premiju za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila, iz koje će se izdvajati jedan posto od ukupnog iznosa premije za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila.

Uvodi se polaganje ispita


Prijedlog zakona Vlada planira dati na razmatranje županijama, jer se uspostavljaju financijske obveze za njih i općine. Novim zakonom o protupožarnoj zaštiti uvodi se i obvezno polaganje ispita, tako da će budući i stari vatrogasci morati svoje znanje pokazati pred stručnim povjerenstvom. Ova odluka posebno se odnosi na način podnošenja prijave za polaganje ispita, način vođenja zapisnika od povjerenstava koje vrše ispitivanje kandidata. Vodi se evidencija o svim kandidatima i položenim ispitima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?