Nova poslovna zona

Usvojena odluka o gradnji poslovne zone Zvirići

Ljubuški
VL FOTO
30.05.2012.
u 09:46

Bruto-površina ove poslovne zone iznosi 30 ha, ali ako bi interes ulagača bio jako velik, moguće je proširenje na 153 ha površine

Pred općinom Ljubuški se nalazi veliki izazov, ogromna poslovno-razvojna mogućnost. Riječ je o osnivanju poslovne zone Zvirići na području istoimenog pograničnog sela kuda prolazi autocesta na koridoru Vc i prelazi u susjednu RH.

 

 

Dosta posjetitelja

 

OV Ljubuški je 15. veljače 2012. usvojio odluku o osnivanju poslovne zone Zvirići na posljednjoj sjednici pred investicijsku studiju o osnivanju i uspostavi poslovne zone Zvirići. Radovi na opremanju potrebnom infrastrukturom trebali bi početi u srpnju ove godine, a njihov završetak predviđen je u prosincu. Za početak je planirano da bruto površina poslovne zone iznosi 30 ha, a neto 29 ha, jer bi jedan ha otpao na prometnicu kroz zonu i ostale javne površine. No, to bi bila prva faza, a daljnji razvoj i širenje ovisit će o interesu ulagača. Ako bi zanimanje bilo toliko, moglo bi se proširiti i izgraditi na čak 153 ha površine. Prema provedenom anketiranju, poduzetnici i ulagači s područja općine Ljubuški i ZHŽ-a pokazali su znatan interes za poslovnom zonom Zvirići. Što se tiče stranih ulagača, postoji interes nekoliko ozbiljnih ulagača iz Hrvatske, a u posjetu općini Ljubuški je bio i Luciano V. Palusci, visoki predstavnik grupacije LINK, koja predstavlja brojne talijanske privatne ulagače iz Pescare i regije Abruzzo.

 

Bez zaduživanja općine

 

Na općini Ljubuški je obveza da poslovnu zonu uredi i opremi infrastrukturom. Ukupni troškovi uređenja i opremanja trebali bi iznositi 680.820 KM. Predviđeno je da se taj iznos osigura od početne prodaje zemljišta ulagačima, iz općinskog proračuna, sufinanciranjem od Federalnog ministarstva razvoja, obrta i poduzetništva, a pokušat će se nešto dobiti iz drugih izvora, kao što su pretpristupni fondovi EU-a. Jako je važno to da nije predviđeno kreditno zaduživanje općine. Energetsku infrastrukturu financirala bi Elektroprivreda HZ HB, a telekomunikacije HT Mostar. U cijelom ovom poslovnom pothvatu najznačajnije i najvažnije je to da bi se samo nakon prve faze izgradnje poslovne zone otvorilo oko 300 novih radnih mjesta.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mozel
15:22 30.05.2012.

Znaci li ovo da je netko dosao na pravu ideju koja ce dobrodoci onima koji nadju zaposljenje u njoj.Ovakve ljude trebamo pronaci za cijelu BiH kao i za cijelu Hrvatsku.Ovo su ljudi koji misle kako za sebe tako i za radnike kao i za Drzavu.BRAVO LJUBUSACI !!!!!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?