Ustavni sud

Ustavni sud nije nadležan o vlasti

inzko
VL FOTO
14.12.2011.
u 10:09

Traži se novi potez Valentina Inzka budući da je njegova odluka bila ‘privremena’

Ustavni sud Federacije BiH nikada neće moći donijeti odluku o (ne)legalnosti platformaške Vlade te predsjednika ili njegovih dvoje zamjenika budući da za to nema nadležnost, potvrdili su iz Ustavnoga suda sredinom studenoga u dopisu koji je potpisala aktualna predsjednica ovoga suda Kata Senjak, čime se praktično demantiraju navodi iz odluke visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da jedino ova institucija može odlučiti o legalnosti vlasti u Federaciji. Ova je vlast nametnuta 27. ožujka Inzkovom odlukom koji je tom prigodom poništio odluke državnog Središnjeg izbornog povjerenstva i eventualnu odluku Suda BiH da je izabrana vlast u Federaciji BiH nelegalna, tvrdeći da jedino o tome može odlučiti Ustavni sud. Za razliku od Inzka, Ustavni sud potvrđuje da se radi o klasičnoj obmani.

Potvrđeno stajalište

“Ustavni sud Federacije BiH nije nadležan ocjenjivati ustavnost pojedinačnih akata koje donose tijela vlasti u Federaciji BiH”, napisala je predsjednica Senjak u odgovoru na pitanje zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinka Čavare. Ovakvo je stajalište bilo očekivano i jedino moguće jer je još ranije bivši predsjednik federalnog Ustavnog suda Mirko Bošković tvrdio da jedina adresa za ocjenu legalnosti predstavlja Središnje izborno povjerenstvo te u drugostupanjskome postupku Sud BiH.

Zanimanje SAD-a

Sutkinja Senjak je također potvrdila kako se u Ustavnome sudu Federacije BiH ‘ne nalazi ni jedan zahtjev podnesen od osoba koje su ovlaštene ... za davanje mišljenja o ustavnosti Odluke o izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH i Vlade FBiH’.

Time se praktično ‘privremena’ odluka visokog predstavnika o potvrdi SDP-ove platformaške vlasti nastoji zacementirati za stalno budući da OHR tvrdi da nitko drugi ne može ocijeniti je li vlast u Federaciji legalna ili ne, dok pak ovaj sud tvrdi da se ne može uopće o tome očitovati.

I ova politička igra traje već osam mjeseci. 
Zastupnik Čavara nije međutim zastao samo na dobivanju odluke Ustavnoga suda, nego je sada zatražio od OHR-a kada će dopustiti jedinim ovlaštenim institucijama da odluče o legalnosti vlasti u Federaciji.

Prema njegovim riječima, oko stajališta Ustavnoga suda se zainteresirala i administracija SAD-a u BiH koja je također blagoslovila imenovanje aktualne platformaške vlasti u Federaciji BiH, što je prouzročilo najveću krizu u zemlji nakon Daytona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?