Sjednica

Ustavne promjene u četvrtak u Parlamentu

Čović
28.08.2012.
u 09:54

UVJET HDZ će odnos prema drugim strankama promatrati na temelju potpore ustavnim promjenama kojim bi se trebala izjednačiti pozicija Hrvata prema Srbima i Bošnjacima

Dva HDZ-a u četvrtak će predati prijedloge amandmana na Ustav BiH i Ustav FBiH na temelju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, čime bi se ispunio i dio uvjeta koje je pred vlasti u BiH postavila Europska unija. Kako su jučer objasnili predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić, amandmani bi općenito trebali dovesti do popravljanja pozicije Hrvata u odnosu na druga dva naroda te istodobno ispuniti i uvjete iz presude vezane uz ostvarivanje prava manjinskih naroda u pogledu kandidiranja i mogućnosti izbora. Po Čovićevim riječima, potpora tome dokumentu će na izvjestan način biti i test za odnose za partnere u vlasti, kako na razini države BiH, tako i u Federaciji BiH, kako u pogledu zahtjeva za smjenama pojedinih dužnosnika.

Partneri

“Svi oni koji s nama grade takvu BiH u kojoj ćemo imati apsolutnu jednakost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda su nam ozbiljni partneri i, ako je njihovo ponašanje vjerodostojno, imat će i naš zagovor u svim daljnjim aktivnostima”, rekao je Čović. Po njegovim riječima, ustavne promjene, o kojima je ova stranka jučer raspravljala, kao i zahtjevi za smjenom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije te rekonstrukcija vlasti na kojoj inzistiraju SDP BiH i HDZ odgodit će se zbog skorog početka izborne kampanje. 
Čović je na konferenciji za novinare u stanci sjednice proširenog stranačkog vodstva na kojoj je prihvaćen prijedlog ustavnih promjena istaknuo da će se svi politički procesi u BiH usredotočiti na izbornu kampanju.

Zastoj u procesima

“Doći će do zastoja u djelovanju i izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, prije svega na federalnoj i državnoj, u ovo vrijeme izborne kampanje”, rekao je Čović. Time je odgovorio na upit oko zahtjeva za smjenom Zlatka Lagumdžije koju traži Dodikov SNSD. 
Po njegovim riječima, i rekonstrukcija vlasti koju traži njegova stranka u Vijeću ministara BiH i vlasti Federacije sačekat će okončanje općinskih izbora zakazanih za 7. listopada. Objasnio je da će dvije najveće hrvatske političke stranke, HDZ BiH i HDZ 1990. u četvrtak dostaviti prijedlog amandamana ustavnih promjena u parlamentarnu proceduru u Parlament FBiH i BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:29 28.08.2012.

Bravo Covic-u, pile od sokola!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?