INTERVJU

Uspostava vlasti u SBŽ je ključna za dogovor o državnoj vlasti

lovric
Stojan Lasić
09.08.2011.
u 12:23

Visoki predstavnik je kroz suspenziju vlasti u S. Bosni suspendirao i vlast u FBiH jer je nelegalna, samo još uvijek nema snage reći to javno

Politički zastoj s tendencijom nove krize ili pak raspleta je pred BiH. Predsjednica HSS-a Ljiljana Lovrić optimistična je te poziva na konačni politički dogovor koji bi bio prihvatljiv za sve strane.

Kakva su Vaša očekivanja oko pregovora vezanih uz ustroj nove Vlade u srednjoj Bosni?

Uspostava vlasti u središnjoj Bosni po ustavnim, zakonskim i poslovničkim procedurama nema alternative. Apsolutno nema. Bez obzira koliko su stavovi suprotstavljeni, mora se postići dogovor temeljem izbornih rezultata i dobre političke prakse, ali ne zbog toga da bismo zadovoljili međunarodnu zajednicu nego narod koji je birao i izabrao. Interes središnje Bosne jednostavno je interes države BiH zato što je upravo središnja Bosna jedino istinski multietničko područje u BiH i samim time je simbol duha BiH kao multietničke države. Tko god to ne shvaća ili mu nije u interesu da to shvati, ruši ne samo središnju Bosnu nego i državu BiH. Stoga dogovor o formiranju vlasti u ovoj županiji zaista, ponavljam, nema alternativu. To će biti pokazatelj dobre volje i želje za dogovorom, a samim time će se ta volja i želja reflektirati i na više razine vlasti.

Je li Vas iznenadila Inzkova odluka?

Apsolutno jeste. Ne zbog toga što je visoki predstavnik donio nešto što je neuobičajeno za praksu OHR-a nego zbog toga što je donošenjem naloga o suspenziji vlasti u središnjoj Bosni zapravo indirektno suspendirao vlastiti nalog kojim je nametnuo vlast u FBiH. Zapravo je visoki predstavnik kroz suspenziju vlasti u središnjoj Bosni suspendirao i vlast u Federaciji, s obzirom da je i ta vlast formirana neustavno i protuzakonito, samo još uvijek nema snage reći to javno.

Doznaje se da SDP ipak taktizira, odbija dogovor najavljujući da će čekati Ustavni sud!

Pa dobro, legitimno pravo svakoga je taktizirati prilikom uspostave vlasti, odnosno samih pregovora. Ako se bude radilo na takav način, s figom u džepu, onda ćemo još dugo čekati formiranje vlasti, kako u središnjoj Bosni, tako i na višim razinama. Na kraju ipak stranački lideri su ti koji vode proces i ne smije se dogoditi da zbog lokalnih animoziteta ispašta država i narod, odnosno građani koji tu državu financiraju.

Kako gledate na zahtjeve da se osiguraju mehanizmi zaštite Hrvata i bojite li se da bi Hrvati mogli postati institucionalna manjina u BiH i SBŽ-u?

Hrvati su već institucionalna manjina, zbog toga se moraju osigurati zaštitni mehanizmi kako bi se taj proces erozije hrvatskog bića u BiH zaustavio jer će se na taj način zaustaviti i proces erozije države BiH koji je u uznapredovaloj fazi. Svi oni kojima su puna usta BiH o tome moraju i te kako voditi računa a ne se ponašati kao uvrijeđene mlade. Nesporna je činjenica kako BiH kao kolektiv nestaje i kako je stanje više nego alarmantno, a sve zbog povrijeđenih taština, osobnih animoziteta, nekakvih „naloga“ sa strane. To jednostavno mora prestati ako mislimo nešto napraviti od ove države i ako mislimo dobro svojim narodima. U protivnom plašim se da nam budućnost nije niti malo svijetla, bez obzira o kome se radi.

Vaša bivša stranka HSS-NHI stoji uz Hrvatski blok u SBŽ-u unatoč suprotnim pozivima iz vrha stranke?

Bivša stranka u sebi nema ničega HSS-ovskog, tu vas odmah moram ispraviti. Također, netočno je da ta bivša stranka stoji uz hrvatski Blok 10 u središnjoj Bosni. Bivša stranka, točnije predsjednik ŽO Drago Džambas i samozvani predsjednik Ante Čolak, je odmah po formiranju nelegalne, sada već suspendirane, vlasti u središnjoj Bosni 10. svibnja bez najave i obavijesti prekinula sporazum koji je u središnjoj Bosni potpisala s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. Činjenica jeste da zastupnik bivše stranke, gosp. Anto Lozančić, nije htio postupiti po nalogu stranke, odnosno nije izišao iz Bloka 10 nego je ostao uz taj blok i u županijskoj Skupštini djeluje zajedno s hrvatskim zastupnicima.

SBŽ i HNŽ su bile županije s posebnim režimom, Mostar ima luđačku košulju jer su Hrvati većina, a Travnik nema?!

Pa iskreno očekujem da „građanske“ stranke u BiH učine nešto po tom pitanju, s obzirom da se zalažu za princip jedan čovjek jedan glas! Na taj način bi se skinula luđačka košulja s grada Mostara.

Kako cijenite rad nelegalne Vlade i njezine poteze?

Zar se smije i može cijeniti rad nečega što je nelegalno?! Ako može, onda cijenim da sve što su uradili nije legalno.

Prilikom uspostave nelegalne Vlade FBiH nije provođena provjera za ministre, neki su u sukobu interesa jer nisu plaćali poreze dok su bili na čelu tvrtki!

To što netko nije plaćao pristojbe državi na čelu svoje privatne tvrtke nije po zakonu sukob interesa, ali je zato po zakonima koji uređuju carinsku i poreznu politiku kriminal, a još je veći kriminal kad vam nelegalni ministar, s upitnom srednjom stručnom spremom, na svoj privatni „beli mercedes“ ugradi signalizacijska svjetla, kako u narodu kažu rotacijska, pa se brzinom svjetlosti vozika po ovim našim cestama. Baš me zanima na osnovi kojeg akta je FMUP izdao dozvolu za ugradnju signalizacijskog svjetla na privatni auto?! Takvo ponašanje je nezapamćeno u političkoj praksi BiH. Ovdje je zaista bilo svakakvih vlastodržaca, ali ovakvog primitivizma i malograđanštine ne vidjesmo, mislim, nikada.

Kako gledate na smjene u nadzornim odborima, upravama..., postavljanje bratića, stričevića, nelegalna privremena imenovanja?

Sami ste rekli nelegalna imenovanja. To je jasno da jasnije ne može biti, ali.... Povijest se ponavlja. Ista situacija bila je i prije deset godina, uslijedile su tužbe, kao i sada, sudovi su nakon nekoliko godina presudili u korist smijenjenih, kao što će dogoditi i sada jer drukčije ne može, tužena je država i država plaća odštete i plaćat će. I tko je za to odgovarao? Nitko.

Vjerujete li da bi Inzko mogao konačno priznati da je pogriješio oko FBiH?

Ne!

Kako cijenite ‘hrvatske’ platformaše i njihov položaj unutar ove raspodjele plijena?

Kao prvo, pridjev „hrvatski“ je sramota upotrebljavati u ovom kontekstu. Kao drugo, situacija zaista sliči na primitivna vremena plemenskih ratova i raspodjele plijena. Kakav položaj može biti u konstelaciji odnosa s jednim SDP-om i SDA? Te dvije stranke imaju vrhunske ekipe stručnjaka za svaki resor, a ostatak platforme ima nekoliko sestrića, zetova, šogora. Položaj ostatka platforme naspram SDP-a i SDA vam se slikovito može prikazati, recimo, ako pokušate usporediti lidere tih stranaka, npr. Zlatka Lagumdžiju kao sveučilišnog profesora i Jerku Lijanovića kao srednjoškolca. Otprilike je to takav odnos.

Što je s državnom vladom, kakva su Vaša očekivanja?

Svih osam mjeseci nakon izbora spekulira se kako je Vijeće ministara u tehničkome mandatu i kako ne može funkcionirati. Tehnički mandat po Zakonu o Vijeću ministara ne postoji. Vijeće ministara je u tehničkom mandatu samo ako je u ostavci. Stoga ovako može funkcionirati do 2014. Ali, takvo ponašanje i takvi stavovi ne smiju biti nikome u interesu. Izbori su bili, stranke su dobile glasove i trebaju formirati novi saziv. To je normalno, sve drugo je nenormalno i nedemokratski. Ako se nastavi s politikom isključivosti, onda će sadašnji saziv Vijeća ministara zasigurno dočekati 2014. godinu. Ključ svega je središnja Bosna, kao što sam rekla dogovor i formiranje vlasti u središnjoj Bosni reflektirat će se na više razine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?