Vježba

Uspjeli su ugasiti požar, putnici spašeni za samo nekoliko minuta...

Vježba
29.12.2012.
u 11:25

Umjesto zrakoplova na pisti u Mostaru bili vatrogasci, hitna, policija...

Jučer su mostarskom zračnom lukom odjekivale sirene vatrogasnih kola, hitne pomoći i policije. Ipak, nije se radilo o nikakvoj nesreći nego je održana pokazna vježba u kojoj je simuliran pad zrakoplova. Pripreme za ovaj događaj su trajale tjednima, a sve službe uključene u projekt su pokazale izuzetno umijeće i spremu. Treba napomenuti kako je Zračna luka Mostar za vrijeme ove vježbe bila zatvorena. -Simuliramo pad “Boeinga 737”, što je referentni zrakoplov za našu zračnu luku. Autobus nam služi kao ilustracija zrakoplova iz kojeg izvlačimo putnike - govori nam na početku vježbe Marko Kraljević, šef osiguranja mostarske zračne luke. Vježba je održana na pisti Zračne luke Mostar.

Početak vježbe


Na početku je zapaljena vatra te je buknuo požar koji je predstavljao pad zrakoplova. Za svega nekoliko minuta na mjestu nesreće su stigla dva vatrogasna vozila koja su počela gasiti požar. Tu su bili i vatrogasci u specijalnim odijelima otpornim na visoke temperature. Nakon nekoliko minuta požar je uspješno ugašen i krenulo se u izvlačenje putnika iz zrakoplova. I dok su vatrogasci izvlačili putnike, na mjesto nesreće su došla vozila hitne pomoći. Simulirano je i pružanje pomoći unesrećenima kako bi mogli biti prevezeni u bolnicu. Nakon toga, posao je preuzela policija koja je osigurala mjesto nesreće.

Dužnost policije


- Zadatak policije je da osigura mjesto za očevid. Niti jedan komad zrakoplova ne smije biti pomaknut, a svaki mora biti označen - objašnjava nam Kraljević koji je jučer i snimao cijeli tijek vježbe. Cijeli događaj je trajao oko 15-ak minuta, a na kraju je zaključeno kako je vježba bila uspješna, te kako su obavljeni svi zadaci koji su bili postavljeni na početku projekta.

- Ovo su situacije koje nitko ne priželjkuje, ali moramo biti spremni u slučaju da se dogodi neka tragedija. Pokazali smo da imamo odgovorne službe, timove koji znaju raditi i mogu ispuniti svoje obveze za svega nekoliko minuta. Ipak, nadamo se kako nećemo biti u situaciji da svoja znanja primjenjujemo u stvarnim situacijama - zaključili su naši sugovornici iz Zračne luke Mostar. I jučerašnji napori timova koji su sudjelovali u pokaznoj vježbi govore kako se Zračna luka Mostar ozbiljno priprema za iduću godinu. Očekuje se kako će 2013. biti rekordna po broju putnika koji će sletjeti u Mostar, što naravno podrazumijeva i veći broj letova nego što je to bilo ranijih godina. Očekuje se kako će Zračna luka Mostar uskoro i širiti svoje kapacitete kako bi odgovorila na izazove koji je očekuju u budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?