Dragan Vrankić

Upozorenje: BiH može ostati bez proračuna za sljedeću godinu

vrankic
Stojan Lasić
22.10.2011.
u 11:35

Ako ne usvojimo proračun, ne samo zbog nemogućnosti financiranja institucija i drugog, šaljemo lošu poruku o BiH

Ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić upozorava da BiH, ako ne usvoji proračun za 2011. godinu, neće moći usvojiti ni proračun za 2012., podsjećajući da privremeno financiranje vrijedi do kraja ove godine. On je pozvao sve političare “da se uozbilje i konačno dogovore o proračunu i svim drugim važnim pitanjima”, navodeći da je BiH već poprilično izgubila kredibilitet kod međunarodnih institucija. “Ako ne usvojimo proračun, ne samo zbog nemogućnosti financiranja institucija i svega što ide kroz proračun, šaljemo lošu poruku o BiH da nismo kredibilni i da ne možemo donijeti jedan od osnovnih dokumenata u zemlji”, rekao je Vrankić za Radio Slobodna Europa.

On je naveo da ukupan dug BiH iznosi 9,4 milijardi maraka, što je, generalno gledano, 33 ili 34 posto BDP-a i da BiH nije prezadužena zemlja. Vanjski dug je oko 6,3 milijardi maraka, odnosno 22,3 posto. Vrankić naglašava da, ako proračun ne bude usvojen, nema ni otplate vanjskog duga.

Ako se proračun ne usvoji, nema ni realizacije otplate vanjskog duga, a to onda ne samo da povećava plaćanje kamata, nego šalje i lošu poruku o BiH i otežava situaciju svima koji razgovaraju o svim budućim zaduženjima i investiranjima u BiH. Znači da realni sektor onda dolazi u vrlo ozbiljne probleme”, upozorio je Vrankić. Rekao je da je BiH za prošlu i ovu godinu, ili u posljednje tri godine, smanjivala sudjelovanje s jedinstvenog računa uvažavajući činjenice da je bilo prenesenih sredstava iz prethodnih godina, ali da je došao dan kad više tih sredstava nema i da uzimanje s jedinstvenog računa mora biti znatno veće nego što je bilo do sada, što se negativno odražava na entitete.

“Oni već imaju svoje deficite i teško se uklapaju, ali mislim da se mora naći kompromisno rješenje i da moramo zadovoljiti potrebe i države i entiteta. Otvoreno kažem da proračun države ne treba biti veći nego što je bio 2010. ili 2011., ali se mora osigurati bar ta razina, što opet znači povećano uzimanje s jedinstvenog računa.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
23:10 22.10.2011.

Vrankicu,,idi negdje iz BiH i ne vracaj se

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?