Propast pregovora

Upitno usvajanje državnog proračuna i reformskih zakona

Sastanak
15.10.2013.
u 09:48

Unatoč stalnim upozorenjima još nitko nije stao u obranu ravnog

Izostanak dogovora o provedbi presude “Sejdić i Finci” i nastavak blokade europskog puta Bosne i Hercegovine koji je izravno povezan s tim, mogli bi se negativno odraziti i na funkcioniranje vlasti na državnoj razini.

Problemi oko neusvajanja

Jasno je da će u slučaju definitivne propasti pregovora o ovom pitanju, odnosno ustavnim i izbornim reformama, stranke jedna na drugu svaljivati krivicu. Nepovjerenje među članicama aktualne šestorke će se povećati, a za očekivati je i sve veće predizborne kalkulacije unutar samih stranaka. Sve to moglo bi dovesti do novih problema kada je u pitanju usvajanje većeg broja značajnih zakona na državnoj razini, ali i rješavanja nekih pitanja koja su načelno dogovorena, kao što je funkcioniranje Elektroprijenosa BiH, status vojne imovine i određene investicije. Problemi bi se mogli pojaviti i pri razmatranju već predloženih izmjena Izbornog zakona BiH, kojima bi se naziv općina u RS-u uskladio s entitetskim zakonom o lokalnoj samoupravi. Bez ovih izmjena, ma koliko one bile samo tehničke prirode, upitno je raspisivanje općih izbora iduće godine. Na to je u više navrata upozorilo i Središnje izborno povjerenstvo BiH. Pravi test funkcioniranja vladajuće koalicije na državnoj razini bit će razmatranje i usvajanje proračuna za 2014. godinu. Nacrt ovog dokumenta već je u pripremi i tijekom idućeg mjeseca on će biti upućen u proceduru. Dosadašnja iskustva, različiti stranački i entitetski interesi te blizina predizborne kampanje govore da i ovaj put možemo očekivati probleme, otpore i opstrukcije usvajanju proračuna. Loša politička klima, izazvana propašću pregovora o provedbi presude”Sejdić i Finci”, sigurno će dodatno opteretiti cijeli proces usvajanja državnog proračuna za iduću godinu. Istina je da već postoji proračunski okvir za iduću godinu i da barem s te strane ne bi trebalo biti novih polemika i svađa.

Prijepori oko proračuna

Međutim, raspodjela proračunskog kolača sigurno će izazvati prijepore. Kašnjenje u usvajanju proračuna ili njegova blokada donijet će i velike socijalne potrese, jer više od 22 tisuće ljudi prima plaću upravo iz proračuna institucija Bosne i Hercegovine. Oni su i prethodnih godina prijetili štrajkovima i prosvjedima zbog neusvajanja proračuna pa je nerealno očekivati drukčiji scenarij ovaj put.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?