Bez kompromisa

Upitna sjednica Gradskog vijeća i tijekom rujna

Gradsko vijeće
20.09.2012.
u 09:04

Rebalans je neminovan, ali još uvijek se ne zna gdje bi se trebalo uštedjeti

Iako je posljednja sjednica Gradskog vijeća održana u srpnju ove godine, još uvijek nije poznato kada bi se mogla održati iduća sjednica ovoga tijela. Zadnja predviđanja govore kako bi mostarski gradski vijećnici mogli zasjedati u posljednjem tjednu ovoga mjeseca, ali službene potvrde ove informacije još uvijek nema.

Čekanje

- Čekamo da nam se dostave regulacijski planovi, kao i da se riješi pitanje rebalansa proračuna. Obje ove teme bi se trebale naći na idućoj sjednici - rekao nam je dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović. Rebalans proračuna Mostara najavljuje se već mjesecima, ali do njegovog usvajanja još uvijek nije došlo. - Veliko je pitanje gdje napraviti uštede. Sigurno je kako će se one raditi na nenamjenskim sredstvima, ali se mogu očekivati i smanjenja socijalnih davanja, izdataka za kulturu i šport. Ipak, ni na tim stavkama se neće moći ostvariti uštede koje su nam potrebne kako situacija ne bi bila još gora - rekli su nam naši sugovornici iz mostarske Gradske uprave. Kako smo ranije objavljivali, punjenje proračuna je slabije za 20 posto od očekivanog, što bi značilo kako je kroz rebalans proračuna potrebno napraviti uštede od oko 10 milijuna maraka. Vijećnici s više optimizma govore kada je u pitanju usvajanje regulacijskih planova za pojedine dijelove grada. Navodno su stavovi hrvatskih i bošnjačkih vijećnika bliži sada nego je to bilo prije nekoliko mjeseci, a hoće li doći do njihovog usvajanja još uvijek je nepoznato. -Treba vidjeti što će biti na kolegiju koji bi se ovih dana trebao održati kod gradonačelnika Ljube Bešlića. Dogovor na tome sastanku će biti osnova za postupke na sjednici Gradskog vijeća Mostara - ističu naši sugovornici.

Pitanje izbora

U gradu na Neretvi se već neko vrijeme osjeti nervoza zbog činjenice kako lokalni izbori neće biti održani u isto vrijeme kao u ostatku BiH. I dok iz OHR-a poručuju kako je dogovor moguć do konca studenog ove godine, na lokalnoj razini ipak nema toliko optimizma. - Po tom pitanju nema promjena. Sigurno je kako dogovora neće biti na lokalnoj razini, te kako se ovo pitanje mora rješavati na višim razinama vlasti. Lokalni političari su pokazali kako na temelju pitanja promjene Statuta grada samo stvaraju nove sukobe i radikaliziraju stanje. Pomoć viših razina vlasti i OHR-a, pa možda i nametanje odluka će biti neminovno - zaključuju naši sugovornici. U nedavno urađenoj analizi domaćih stručnjaka za neke stranke iz Europske unije ističe se kako je nametnuti Statut Mostara najveća zapreka za normalizaciju stanja u ovome gradu. I pored toga, dio lokalnih političara i dalje odbija pristati na promjene koje bi odblokirale niz procesa u gradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?