inicijativa

Ukrajinski političar želi osnovati pravoslavni Vatikan

patrijarh kiril
AFP/PIXSELL
21.07.2010.
u 09:14

Kijevsko-pečersku lavru treba pretvoriti u neovisnu državu poput Vatikana u kojoj bi stolovao partijarh Ruske pravoslavne crkve.

Denis Ševčuk, ukrajinski političar, potaknuo je osnivanje “pravoslavnog Vatikana“ u kompleksu pravoslavnih crkava i samostana iz 11. stoljeća zvanom Kijevsko-pečerska lavra.

Na čelu ruski patrijarh

Ševčuk objašnjava kako Kijevsko-pečersku lavru treba pretvoriti u neovisnu državu poput Vatikana u kojoj bi stolovao patrijarh Ruske pravoslavne crkve. Ukrajinski političar argumentira to time da treba tražiti simbole koji ujedinjuju “ruski svijet“ jer, smatra, “bez globalne koncepcije ruskih zemalja – Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, ne mogu preživjeti u jednosmjernom svijetu“. Ševčuk ističe da je znak jedinstva Ruska pravoslavna crkva, a jednoznačan se učinak može dobiti osnivanjem “pravoslavnog Vatikana“. Ideja iz krugova ukrajinske politike i medijske “rasprave“ o toj temi u Ukrajini pojavile su se upravo prije, jučer započeta, osmodnevna posjeta patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila Ukrajini. Kako protivnika ideja “ujedinjenja“ ne nedostaje pokazuje i to što je pravoslavna crkva u Ukrajini podijeljena na onu pod okriljem Moskve i Ukrajinsku neovisnu crkvu na čelu s patrijarhom Filaretom koji je za posjeta patrijarhu Kirilu poručio da ne objavljuje političke poruke kojima bi cilj bilo “duhovno ujedinjenje Rusije, Ukrajine i Bjelorusije“.

Iako najbliži suradnici prošle godine izabranoga ruskog patrijarha Kirila, kojega se smatra liberalnijim od njegova prethodnika, tvrde da posjet Kijevu, Odesi i Dnjipropetrovsku ima samo duhovnu dimenziju, zna se da će predsjednik Viktor Janukovič skratiti svoj godišnji odmor kako bi se mogao sastati s crkvenim dostojanstvenikom. Sam patrijarh Kiril u izjavi za ukrajinsku televiziju Inter hvalio je Janukovičevu ekipu zbog pozitivnih promjena u Ukrajini.

– Vidi se politička stabilizacija te ekonomski rast i razvoj odnosa s najbližim susjedima Rusijom te Europom i SAD-om – rekao je ruski patrijarh. Lokalne vlasti u Kijevu pristale su promijeniti naziv ulice pod pravoslavnom svetinjom na “Monastirsku“, a glavni ruski pravoslavni portal dobio je i svoje ukrajinsko jezično izdanje.

Nestor i o Hrvatima

Posjeti Ukrajini ruskoga duhovnog vođe redovito su popraćeni i prosvjedima. Ovaj put ukrajinska ekstremna stranka Svoboda nazvala je ruskog patrijarha “nepoželjnom“ osobom u Ukrajini. Kiril je zadnji put došao u Kijev kako bi blagoslovio predsjednika Janukoviča na ustoličenju. Ovaj put susret bi se trebao održati na Krimu, u predsjedničkoj rezidenciji. Inače, Kijevsko-pečerska lavra, nastala prije gotovo tisuću godina, kompleks je samostana, crkava i kapela ukopanih u monaške špilje uz obalu Dnjepra. U pravoslavlju lavra ili laura izvorno je značila nakupinu nastambica ili špilja od heremita s crkvom i katkad s refektorijem u središtu. Izraz dolazi iz grčkog jezika i označava prolaz ili ulicu. Kompleks je od 1990. na popisu UNESCO-a i jedan je od najstarijih crkvenih i kulturnih spomenika u Ukrajini. Duhovno-kulturni centar smatran je u Rusiji kolijevkom Ruske pravoslavne crkve, a i poznati povijesni dokument, Ljetopis kroničara Nestora, smješta ondje i nastanak ruske države. Kronika monaha Nestora spominje i Hrvate te opisuje rat kijevskog kneza Vladimira s Hrvatima u 10. stoljeću.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije