Platinijeva prijetnja

Uefa zahtijeva i bolje stadione, bolje obučene policajce...

\'sport.....cardiff....18.04.2007. cardiff - odluka o kandidaturi eura hrvatska madjarska 2012/ gradska vjecnica/ michel platini foto: marko lukunic\'
Marko Lukunic/PIXSELL
26.02.2011.
u 08:07

Platini se bori s korupcijom, huliganizmom, politikom, ali tek treba vidjeti što će uspjeti

Michel Platini u četvrtak navečer u razgovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem na Pantovčaku bio je decidiran: Uefa će suspendirati HNS (reprezentaciju i klubove) ako se u roku od godinu dana ponovi navijačko nasilje, bilo u Hrvatskoj ili naših navijača negdje izvan granica.

Pojačati osiguranje

Na stranicama Uefe jučer je slijedio dodatak, zapravo Platinijeva poruka. Pod konkretnim mjerama Uefa navodi učinkovit sustav zabrana putovanja i dolaska na utakmice problematičnim navijačima, međunarodnu razmjenu podataka između policija te brzo suđenje i visoke kazne za sve koji sudjeluju u neredima.

Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je odgovorilo da je spremno provoditi zakon o navijačima. Novčanom kaznom od 4000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 20 dana do najdulje 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja, primjerice, baci baklju, a sa 90 dana i 50 tisuća kuna ako to ponovi.

A kada bi se na stadionu dogodio sličan ili isti slučaj kao na prošlogodišnjem derbiju Dinama i Hajduka u Maksimiru, gdje je službenoj osobi, policajcu, nanesena teška ozljeda s trajnim invaliditetom – slijedila bi zatvorska kazna do pet godina.

Uefa podrazumijeva i unapređenje nogometne infrastrukture, ponajprije stadiona te bolju organizaciju utakmica, uz angažiranje dodatnih redara, koji, kao i policajci, moraju proći unaprijeđene treninge. Mora se raditi i na bazi podataka o problematičnim navijačima.

– Moramo biti spremni prihvatiti činjenicu da naši klubovi, unatoč izborenom plasmanu u Ligu prvaka i Europsku ligu, neće moći igrati na stadionima koji ne odgovaraju Uefinim uvjetima – rekao je Damir Vrbanović, član jedne od Uefinih komisija.

Michel mnogo stroži

Nije rekao, ali Vrbanović je mislio isključivo na Zagreb. A Platini nije u Zagreb stigao da bi lobirao u predsjedničkoj kampanji, jer će dobiti novi mandat za šefa u Nyonu.

No, njegova je retorika nešto čvršća i agresivnija. Naime, od kada je predsjednik Uefe, Platini se suočavao s priličnim problemima. Naime, u Bochumu se vodi opsežan postupak protiv osoba koje se sumnjiče da su neke utakmice namještene. Na površinu je isplivala i sumnja da je Igor Surkis, prvi čovjek NS-a Ukrajine, kupio domaćinstvo Eura 2012. koje organiziraju zajedno s Poljskom.

Čelnik s Cipra je progovorio, pa zašutio, tako da je sada sve to zataškano. Huliganizam je, nakon sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su ga patentirali Englezi, sada poput epidemije zahvatio Stari kontinent. Platini se bori, ali tek treba vidjeti koliko će doista biti uspješan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije