Drama u BiH

Ubojica Vedrana Puljića pobjegao u Hrvatsku?

navijački prosvjedi
Tomislav Miličević
06.10.2009.
u 09:28

Navijač nogometnog kluba Sarajevo Vedran Puljić ubijen je hicem iz vatrenog oružja u nedjelju u Širokom Brijegu pri čemu su još četvorica navijača propucana, a više desetaka ih je ozlijeđeno.

Ozlijeđeni u bolnicama. Smrt od vatrenog oružja. Strah Hrvata u Sarajevu. Masovni prosvjedi na ulicama diljem BiH. Naoružano stanovništvo. Pjevanje domoljubnih pjesama. Ne radi se o početku devedesetih, to je slika Bosne i Hercegovine danas.

 Mirsad Kebo potpredsjednik Federacije BiH u Sarajevu je dočekan kao spasitelj nakon što je održao sastanak s dužnosnicima Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu i za Sarajevo poveo huligane koji su pravili nerede, kakvi u Širokom Brijegu nisu viđeni od rata i bombardiranja toga grada. Naime, u Sarajevu su navijači FK Sarajeva prosvjedovali dok se na slobodu nisu pustili napadače koje je uhitila policija u Širokom Brijegu.

Da su tenzije u Sarajevu pojačane moglo se vidjeti na prosvjedima kada je jedna novinarka samo spomenula riječ ‘nogometni klub', nekoliko prosvjednika skočilo je i uglas viknulo, ‘nije nogometni nego fudbalski klub i dosta'. Jutro poslije organizirani su prosvjedi u Širokom Brijegu.

Počeo rat prosvjedima
- Tražimo identitet osoba koje su privedene i pod pritiskom potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe puštene, pitamo zašto nije provedena istraga protiv onih osoba koje su počinile pokušaj ubojstva Željka Zadre i ostalih građana Širokog Brijega, zahtjevamo smjenu županijskog tužitelja koji je pod Kebinim pritiskom naložio puštanje huligana koji su iscenirali nemile događaje u Širokom Brijegu, tražimo bezuvjetno puštanje na slobodu Olivera Knezovića do okončanja istrage - zahtjevi su upućeni od strane Kluba navijača "Škripari" i građana Širokog Brijega s mirnoga dvosatnog prosvjednog skupa održanog ispred zgrade Zapadnohercegovačke županije na kojem se okupilo oko pet tisuća građana uzvikujući ‘‘Želimo istinu'', ‘‘Dosta blaćenja Širokog Brijega i Širokobriježana'', ‘‘Horde zla su izazvale nerede'', izrevoltirani pušatnjem na slobodu sarajevskih navijača.

Suspenzija zbog bijega
Zbog puštanja navijača i sastanka s Mirsadom Kebom izvrijeđan je i županijski premijer Zvonko Jurišić, kojemu su prosvjednici oko vrata stavili šal uz poruku ‘‘Odnesi ga Kebi''.

Oliver Knezović osumnjičeni za ubojstvo navijača Vedrana Puljića pobjegao je iz pritvora u Širokom Brijegu, vijest je koja je dočekala okupljene prosvjednike. Prema prvotnoj verziji, razvalio je PVC prozor bez zaštite i iskočio s visine od oko pet metara, vjerojatno za spuštanje na tlo koristeći duge rešetke u prizemlju. Na sve to ukazuje provaljeni prozorski otvor iza zgrade. Prema drugom tumačenju, osumnjičeni je zamolio sudskog policajca da ode na WC, snažno ga odgurno i pobjegao kroz ulazna vrata Županijskog suda. Ima dvojno državljanstvo tako da je policija pojačala kontrole na granici, a nagađa se kako je već pobjegao u Hrvatsku.

 

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac, koji rukovodi radom Sudske policije FBiH, kazao je da je odmah po saznanju o Knezovićevom bijegu izdao instrukciju glavnom zapovjedniku federalne Sudske policije Edinu Vehaboviću za provođenje hitnog internog postupka radi utvrđivanja odgovornosti. - Donesena je odluka o suspenziji sudskih policajaca Ivana Barića i Marinka Barbarića, a u toku je istraga kojom treba utvrditi činjenice u svezi s eventualnim pokretanjem pitanja krivične odgovornosti umiješanih osoba, kazao je Jaganjac. Ovaj slučaj bio je povod za nove prosvjede, najavljene za danas.

Kako su kazali navijači će prosvjedovati za vrijeme Puljićeve sahrane i neće stati dok se ne pronađe ubojica. Uz sve ovo po Sarajevu su razbijana dostavna vozila tvrtki iz Hercegovine. Nije se dugo čekalo na odgovor iz Hercegovine. Novi prosvjed navijača i građana u Širokom Brijegu najavljen je za petak. Zahtjevi širokobrijeških prosvjednika ostaju isti, a prosvjedi će trajati, kažu, dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Prosvjednici su i vlade natjerali na sukob. Predstavnici navijača i građana sastali su se sa Zvonkom Jurišićem, te iskazali su razočaranje i povrijeđenost nekorektnim i neistinitim izvješćivanjem pojedinih medija. Za to vrijeme Vlada Sarajevske županije uime građana Sarajeva poziva nadležne da poduzmu sve kako bi osumnjičeni za ubojstvo Vedrana Puljića. Ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac priznaje nemoć. Traži prekid natjecanja, za što kažu u NS-u BiH nema nikakve osnove, nego traže od Parlamenta BiH da donese zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima. Takav zakon imaju sve zemlje u regiji osim BiH.

Ključne riječi

Komentara 353

IW
iwek
18:58 06.10.2009.

Gospodo Mihac i Milton, nemamo svi dvije države. Mi Zagrebčani imamo samo jednu i to Hrvatsku a naš (tko ga je izabrao!?) gradonačelnik Bandić i njegovi glasači imaju dvije države. Hrvati lovatori.

ED
edukacija7
10:28 06.10.2009.

sad će taj \"heroj\" zbrisati u hrvatsku, pa ga hrvatska neće htjeti izručiti bosni i to je to... simbioza raka samca i moruzgve kao rješenje kriminala na ovim prostorima...

Avatar Nevera
Nevera
09:56 06.10.2009.

Huligan razbijao, navijao, majku psovao, pio, razbijao... i pao.... od metka... policajca koji se branio.... pa tko je tu lud!?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?