Škola

U prvome razredu ima “praznog hoda” koji bi trebalo bolje osmisliti

Upisi
VL FOTO
09.05.2012.
u 10:23

Devetogodišnji sustav obrazovanja bilježi četvrtu godinu “rada” u HNŽ-u. Problema ima, ali uz dovoljnu financijsku potporu, kvalitetniju “doradu” i rezultati neće izostati

Upisi u školsku 2012./2013. godinu pri samom su kraju. Devetogodišnji nastavni plan i program u HNŽ-u izvodi se već četvrtu godinu i ne može se reći da je sve teklo glatko. Prije četiri godine Gradska uprava je školama odobrila oko 2000 KM za nabavku namještaja i osnovnih sredstva kako bi se nastava mogla odvijati. Sljedećih godina škole su dobivale još neka sredstva u svrhu boljeg održavanja nastave, međutim, kako ističe Marinko Ivanković, ravnatelj OŠ Ivana Gundulića u Mostaru i predsjednik Udruge ravnatelja Osnovnih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu, to nije dovoljno. “Neke donacije su dobivene, nešto iz RH, nešto iz FBiH i lokalnih programa, ali da bi se devetogodišnja nastava izvodila kvalitetno - potrebno je bolje opremiti škole - istaknuo je ravnatelj Ivanković.

Međutim, kada je u pitanju devetogodišnje obrazovanje, već i prije njegova službenog početka moglo se čuti kako je nemali broj roditelja sa skepticizmom primio ovu promjenu u školstvu. Neki od njih ističu kako je djeci oduzeta godina djetinjstva, nekima teško pada usklađivanje obveza u smislu dovođenja i odvođenja prvašića u i iz škole, uglavnom, problema ne manjka. Ravnatelj Ivanković ističe kako “Možda u prvom razredu i ima malo “praznog hoda”. “Trebalo bi prvi razred bolje osmisliti u smislu sadržaja, ne u smislu težine. Prelazak iz prvog u drugi razred je malo “prenagao” jer drugi razred je u odnosu na prvi znatno zahtjevniji - naglašava ravnatelj Ivanković. Ipak, stječe se dojam kako roditelji baš i ne podržavaju devetogodišnje obrazovanje. “Moja Marica kaže da bi rado išla u školu, a prije par dana mi je rekla da ne bi. I to me ne iznenađuje, ona je još dijete. Što da vam kažem, mislim da je prerano, uzimajući u obzir da roditelji u moraju izbivati s posla kako bi djecu odveli u školu ili kući. A sve to zbog dva sata u školi - mislim da je osmoljetka bila mnogo bolja - kazala nam je Vesna Ćubela, jedna od majki koje su nezadovoljne sustavom devetogodišnjeg obrazovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?