INTERVJU

U Predsjedništvu BiH treba sjediti legitimni Hrvat

Plenković
28.10.2013.
u 08:39

Zaostajanje RH kao najbližem susjedu BiH je u prvome planu za EU integracije

Hrvatski eurozastupnici iz reda HDZ-a u gotovo svakodnevnoj su komunikaciji s europskim dužnosnicima o tome kako izaći iz začaranoga kruga u kojemu živi BiH. Mr. sc. Andrej Plenković za Večernji list ističe kako jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda predstavlja standard koji je naprosto pravilo u višenacionalnim državama Unije. Svjedoči i kako su hrvatski zastupnici posebno angažirani oko potpore rješavanju slučaja ‘Sejdić - Finci’.

Poštovani gospodine Plenković, po izvješću povjerenika Fülea, BiH je gotovo na posljednjem mjestu u pogledu eurointegracija, neposredno uz Kosovo. Kako promijeniti ovu situaciju?

Ovogodišnje izvješće Europske komisije o zemljama uključenim u proces proširenja konstatiralo je ograničeni napredak Bosne i Hercegovine. U odnosu na druge države, ton poruka povjerenika Fülea glede Bosne i Hercegovine bio je manje optimističan, ali je on otvorio i mogućnost za pozitivne iskorake ako dođe do političkog dogovora u vezi provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić - Finci’. Promjene su moguće pod uvjetom da se ujedno postigne i politički dogovor glede izbora legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Vidjeli smo nešto angažiraniju Europsku komisiju u pogledu rješavanja ‘Sejdić - Finci’. Trebaju li biti još odlučniji, možda i sami predložiti neki kompromisni prijedlog?

Europska komisija smatra kako je najvažnije da čelnici političkih stranaka sami postignu dogovor, pa da se on potom provede kroz institucije u Bosni i Hercegovini. Uloga Komisije u okviru dijaloga na visokoj razini je da u pravom trenutku sugerira najprihvatljivije rješenje. Moj je dojam kako se Komisija ne želi dovesti u poziciju da nameće svoju viziju kompromisnog prijedloga.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?