PLANULO U INI

U požaru Inine rafinerije u Sisku ozlijeđena tri vatrogasca

Požar u Rafineriji u Sisku (1)
Nikola Čutuk/Pixsell
Autori: dp/VLM, jg/VLM
20.06.2011.
u 11:15

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić zatražio je od Ministarstva unutarnjih poslova da se utvrdi odgovornost za današnje događaje

15.20 U požaru su ozlijeđena tri vatrogasca Inine rafinerije, doznajemo iz bolnice. Dvojica su hospitalizirana zbog udisanja većih količina dima, a jedan je zadobio opekline 1. i 2. stupnja. Nitko nije životno ugrožen i nalaze se na traumatološkom odjelu sisačke Opće bolnice.

15.00 - Svjestan velikog interesa i straha koji je među nama Siščanima pobudio požar u Rafineriji nafte Sisak, nakon konzultacija s nadležnim službama mogu vas izvijestiti kako u ovom trenutku nema straha od akutnih trovanja plinovima nastalima u požaru. Srećom, u ovom požaru nije bilo teže ozlijeđenih – istaknuo je gradonačelnik Siska Dinko Pintarić u priopćenju za medije. Pohvalio je pravodobnu i brzu intervenciju svih nadležnih službi te zahvalio svim vatrogasnim postrojbama koje su sudjelovale u gašenju požara. Zamolio je sugrađane da se, zbog osobne sigurnosti, ne približavaju požarištu u rafineriji te zatražio "već danas od nadležnih tijela i inspekcijskih službi da se utvrdi kakav je utjecaj na okoliš imao današnji požar".

– Od Ministarstva unutarnjih poslova zatražio sam da se utvrdi odgovornost za današnje događaje. Pri svemu ovome podsjećam da sam još 10. lipnja 2011. godine zatražio od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva sastanak vezan uz situaciju u Rafineriji nafte Sisak. Ministra Popijača zamolio sam da, kao resorni ministar, organizira sastanak predstavnika Grada Siska s upravom i Nadzornim odborom Ine te direktorom Rafinerije nafte Sisak gospodinom Damirom Butkovićem, na koji do danas nisam dobio odgovor, istaknuo je gradonačelnik Pintarić.

13.40 Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović priopćio je da je zbog požara u krugu Rafinerije nafte Sisak uputio toksikološku službu kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na teren, sa svom potrebnom opremom, te će javnost biti pravodobno obaviještena o svim mjerama i poduzetim radnjama iz područja djelovanja kriznog stožera.
– Nadziremo stanje te ćemo u slučaju potrebe za pojačanom zdravstvenom skrbi uključiti sve potrebne dodatne kapacitete – priopćili su iz Ministarstva.

13.26 Prema riječima direktora rafinerije u Sisku Damira Butkovića, vatrogasci su uspjeli suziti prostor zahvaćen požarom i staviti ga pod nadzor.

13.25 Uspostavljen je i stožer zaštite i spašavanja grada Siska kojem nazoči i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

13.20 Trenutačno je razina dima iz rafinerije smanjena. Državna uprava za zaštitu i spašavanje obavijestila je građane o evakuaciji najbližih kuća uz postrojenje KP-6. Prije koji sat evakuiran je i dječji vrtić u naselju Caprag.

13.10 Požar u rafineriji sad je pod nadzorom zemaljskih vatrogasaca te su prema zapovjedi vatrogasnog zapovjednika Sisačko-moslavačke županije povučene zračne snage koje su bile planirane za gašenje požara, javlja DUZS.

12.50 Vatrogascima u Sisku pridružila su se dva kemijska vozila i jedno  zapovjedno vozilo iz JVP-a Zagreb te dva helikoptera i tri zračna traktora HRZ-a i PZO-a.

12.40 Teška je situacija u Ininoj rafineriji u Sisku. Požar nije pod nadzorom, gase ga vatrogasci iz Siska i okolice te rafinerijske vatrogasne službe, a u pomoć su pozvani vatrogasci iz Velike Gorice i Zagreba.

Jutros oko 10.30 sati izbio je požar u cijevnim kanalima između postrojenja KP-6 i rezervoara. 

Iz neutvrđenih razloga zapalili su se naftni produkti u cjevovodima, a iz smjera mjesta požara čuju se detonacije.

Upućena je molba mještanima da se ne približavaju rafineriji, a razmatra se i mogućnost evakuacije obližnjeg stanovništva. Ta odluka još nije donesena.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije