Apsurd

U osobnim nema kućnog broja jer ne postoji točna baza podataka

Broj
26.06.2013.
u 09:32

Vlada HNž-a je odlučila riješiti ovaj problem na prostoru svoje županije

Da je BiH zemlja apsurda, pokazuje se svaki dan novim zanimljivim primjerima. Za razliku od građana uređenih zemalja, bh. građani na svojoj osobnoj iskaznici imaju mjesto rođenja i prebivališta, dok za adresu stanovanja nema predviđeno mjesto.

Veliki izazov


Nema ga jer je većina stanovnika BiH (naročito oni koji žive u ruralnoj sredini) bez adrese. Naime, tek mali broj ulica, trgova i kućnih brojeva u BiH je označen, a radi se uglavnom o urbanim središtima. Kada su u pitanju prigradska naselja ili sela, pronaći nečiju kuću predstavlja velik izazov. Zbog nepostojanja zakona o načinu označavanja i evidentiranju naseljenih mjesta, ulica, trgova u pojedinim županijama u BiH nemoguće je koristiti moderne tehnologije poput GPS uređaja. Primjerice, sve kuće i objekti u Međugorju, Tasovčićima, Trebižatu..., vode se pod istom adresom, odnosno naziv naseljenog mjesta i poštanski broj istog, te se eventualno doda oznaka bb (bez broja). U ovakvoj situaciji teško se može snaći bilo tko ako ne živi u tom mjestu. Nerijetko se zna dogoditi da mještani dobiju tuđu poštu, jer se nekolicina njih isto zove i preziva, a adresa je ista (bez broja). Kako bi riješili spomenute probleme, odnosno na neki način civilizirali naseljena mjesta predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije krenuli su u izradu zakona o načinu označavanja i evidentiranju naseljenih mjesta, ulica, trgova. Zakon je izrađen uz pomoć Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Hercegovačko-neretvanske županije, te ga je Vlada usvojila. Međutim, kada je o istom zakonu bila rasprava na Skupštini, pojedini zastupnici nisu baš najbolje razumjeli što ovaj zakon znači, te su se protivili usvajanju istoga. Tek nakon detaljnijeg objašnjenja koje je zastupnicima iznio predstavnik kluba HDZ-a BiH, te im objasnio da se ne radi ni o kakvom narušavanju privatnosti, mijenjanju imena ulica, niti špijunaži, nego postupku kojim će biti dio normalnog civiliziranog svijeta uvidjeli su da bi usvajanje istog možda olakšalo život svima, te su odlučili razmisliti do sljedeće sjednice Skupštine. Usvajanjem ovog zakona napravila bi se jedinstvena baza podataka koju bi mogle koristiti i brojne institucije.

Provedba na općinama

Prema riječima Ivana Leske, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, zakon bi provodile jedinice lokalne samouprave, odnosno općine. “Županija donošenjem ovog zakona samo postavlja načela, a općine bi bile te koje bi ga trebale provesti. Mi kao uprava se nadamo da ćemo osigurati informatičku potporu da taj sustav funkcionira, da postoji softver u kojem će se to raditi u smislu potpore svim procesima koji se budu radili”, navodi Lesko. Kada je u pitanju rok provedbe zakona, Lesko naglašava kako se to nije smjelo napisati jer bi se na taj način županija miješala u nadležnost općina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?