Noć kazališta

U Noći teatra samo u Hrvatskoj predstave gledalo oko 50.000 ljudi

'20.11.2010. Rijeka, Noc kazalista. Pokazna proba ansambla baleta HNK IVana Pl Zajca. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/16
21.11.2010.
u 00:25

Program je trajao od 10 ujutro do 4 u noći, u ukupno 56 institucija iz 25 gradova RH

Suprotno nazivu manifestacije, već oko 10 sati počeo je program 3. noći kazališta. U ovogodišnji program uključilo se ukupno 56 institucija iz 25 gradova, a tradicionalno najviše programa (što ne čudi s obzirom na brojne kazališne kuće) održano je u Zagrebu. Tako su se u jutarnjim satima klinci gurali na ulazu u Malu scenu, koja je prva započela "Pričom o kotaču" Ivice Šimića, da bi tijekom dana svoja vrata otvaralo sve više kazališnih kuća. Neki su imali i problema, pa je besplatna radionica lutkarskog studija ZKM-a u zadnji tren otkazana. Tijekom dana svoja su vrata počeli otvarati i drugi teatri. Već oko 4 popodne stvorio se red pred zagrebačkim HNK, gdje su organizirali vođene ture po svim važnijim segmentima kazališta. Večer su obilježile velike gužve u svim prostorima. Tko nije stao u dvoranu, produžio bi bez mnogo gunđanja do drugog kazališta ili bi pričekao iduću izvedbu. Organizatori Nu:Write festivala odlučili su najduže "zaružiti" – službeni dio programa potrajao je čak do tri sata ujutro!

Baletna proba i "Turbofolk" u Rijeci

Riječka Noć kazališta koja je počela u podne komornim koncertom i nastavila se poslijepodnevnim obilaskom kazališnih radionica što je za dvjestotinjak Riječana bio poseban dozivljaj jer su vidjeli "drugu stranu kazališta" nastavljen je sinoć u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku satom otvorenih vježbi Baleta. Znatiželjnici su imali prilike gledati riječke balerine i baletane na "treningu" koji je, kazali su, njihova svakodnevna radna zadaća da bi bili u formi i zablistali pod svjetlima pozornice. Nakon vježbi, ipak malo lakših nego inače da se ne bi umorili pred predstavu, na istoj je pozornici izvedena baletna večer Staše Zurovca sastavljena od dviju uspješnica “San zaručnice” i “Pjesma nad pjesmama” što je za ljubitelje baleta, koji su po završetku predstave pozvani na druženje uz piće u kafiću Mozart bila prava poslastica.

Sat vremena prije ponoći Riječane su kazalištarci pozvali u razgledavanje zgrade HNK Ivana pl. Zajca, a točno u ponoć na kazališnim daskama izvedena je kultna predstava “Turbofolk” Olivera Frljića, dosad izvedena 58 puta, u publici i kritici zabilježena kao hrabra, oslobađajuća predstava koja nikog ne ostavlja ravodušnim.

Programe riječke Noći kazališta, na koje je ulaz bio besplatan, pohodilo je jučer više od 1500 Riječana, među njima, na radost kazalištaraca , mnogo mlade publike.

Monodrame i bubnjevi u Osijeku

Stolica više tražila se jučer i u osječkom HNK. Stotine Osječana preplavile su teatar kako bi pogledali bar jednu od predstava koje su izvedene u Noći kazališta. Prva je na repertoaru bila monodrama glumice Mire Perić-Kraljik „Zašto se muhe lijepe na ono“. Posebnu pozornost prije predstave plijenila je grupa The Ritmos koja je u ulaznom foyeru posjetiteljima priredila poseban program “Ritmovi afričkih bubnjeva mogu biti dio kazališta“.

- Sviđa mi se atmosfera, sve je opušteno i nimalo ne žalim što sam ovu večer odlučila umjesto nekog izlaska provesti u kazalištu. Ovaj bend s afričkim bubnjevima daje poseban štih – kazala nam je Ivana Perić. Između dvije predstave, u svečanom foyeru Osječane su zabavljali pak solisti HNK-a koncertom Glazbeni memento uz pratnju Igora Valerija na glasoviru, dok je za kraj večeri poznati glumac Željko Vukmirica odigrao svoju monodramu „Povijest moje gluposti“. Svi posjetitelji su mogli ostaviti i svoje impresije na ovu kazališnu manifestaciju, a osim predstava i solističkog koncerta uživali su i u degustaciji vina te slavonskim proizvodima.

Ekskluzivni javni pokus u Varaždinu

U varaždinskom kazalištu u sklopu projekta Noć kazališta odigrane su dvije predstave na Velikoj sceni. Za subotnje poslijepodne u kazalištu su priredili javni pokus predstave Dječje i lutkarske scene "Stolek, stolek". Ulaznice su bile besplatne, pa su mnogi roditelji doveli djecu na predstavu za koju je tekst na kajkavskom napisao redatelj Dubravko Torjanac. Obzirom će predstava biti praizvedena iduće nedjelje, Torjanac je za ovu prigodu publici odlučio tek naznačiti što sve donosi nova predstava, jer su odigrane tek dvije scene. Pomalo iznenađena publika pljeskom je nagradila Jožu (Sven Jakir), Polonu (Dunja Fajdić) i mesara (Darka Plovanića). Veliki interes publika je pokazala za predstavu u večernjem terminu, Šenoinu Ljubicu u režiji Želimira Mesarića, pa je gledalište na Velikoj sceni bilo ispunjeno gotovo do posljednjeg mjesta. Uspjela Noć kazališta još jednom je potvrdila da HNK u Varaždinu ima svoju publiku koja se rado odaziva na ponuđene programe.

Samoborske lutke u Bjelovaru

Bjelovarce je fascinirao lutkarski performance "3+1 gratis" koji je predstavljanjem neobicnog projekta izvelo obiteljsko kazaliste Turkovic iz Samobora odusevilo je bjelovarske ljubitelje kazalista, koji su se odazvali projektu Noc u kazalistu i time priklonili mnogim hrvatskim sredistima, sudjelujuci u jedinstvenoj europskoj manifestaciji.

Veselo je bilo i u Šibeniku, gdje je priređena izložba kazališnih kostima i crteža kostima Sare Lovrić Caparin, te u većini drugih hrvatskih gradova, ali i u čak tri druge države koje su se priključile inicijativi potekloj iz Dječjeg kazališta Dubrava.

Prepuni kapaciteti u svim kazalištima

U Noći kazališta sad sudjeluju i Slovačka, BiH i Crna Gora, čije je Narodno pozorište u program ušlo u zadnji tren, prije samo nekoliko dana. Za program su, kažu organizatori, jako zainteresirani i Francuzi.

– Kapaciteti su popunjeni i prepunjeni. Prema dosadašnjim informacijama, ovo je potpuni uspjeh. Prvi izvještaji iz drugih država slični su onima iz Hrvatske. Svi kažu da je posjećenost apsolutna. Ne znaju kamo sve smjestiti – rekao je oko ponoći uzbuđeni organizator Leo Vukelić, ocijenivši da je samo u Hrvatskoj predstave pogledalo gotovo 50.000 ljudi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije