PROJEKT

U Mostaru će se graditi RTV dom za treći kanal

\'unutrasnja Zagreb, slavonska,, 05.08.2008. ilustracija, televizor, daljinac, televizija, tv snimio Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Pixsell
19.01.2011.
u 09:13

U početku bi se šest sati programa na hrvatskom jeziku radilo s BHRT-om, dok bi se, paralelno, u Mostaru prišlo gradnji RTV doma za 3. hrvatski kanal

I najzagriženije protivnike osnivanja trećeg televizijskog kanala na hrvatskom jeziku posljednji su medijski objedi, koji su lansirani iz Federalne televizije, natjerali na korekciju dosadašnjeg stava.

Treći kanal pod hitno

Treći kanal ne bi više trebao služiti kao retorička figura u predizbornim skupovima hrvatskih stranaka u BiH, već činjenica na čijem se utemeljenju treba što žurnije angažirati. Javno etiketiranje političkih neistomišljenika, ili cijelog naroda - fašistima ili nacistima preko javnog RTV servisa, razlog je što su se jučer oglasili i predstavnici Hrvatskog intelektualnog zbora. “Zbog svega toga potrebno je formirati kanal na hrvatskom jeziku, ali i svaki od naroda u BiH treba imati javni medij na svom jeziku. Evidentno je da sve te zablude o zajedničkim medijima, koji će kasnije biti izmanipulirani od jedne političke stranke, nemaju smisla”, stoji u zaključku HIZ-a. Tehnički dio projekta za pokretanje novog RTV kanala na hrvatskom jeziku već je završen, što je nedavno potvrdio i Božidar Škravan, koordinator stručne komisije Ministarstva prometa i veza BiH.

Gradnja RTV doma

U projektnim planovima grada Mostara već je ucrtana gradnja zgrade u kojoj bi se smjestio treći RTV kanal na hrvatskom jeziku. Zamišljeni koncpet uspostave RTV kanala na hrvatskog jeziku sastoji se od dvije etape. U prvoj bi se radio program s BHRT-om, po principu time sharinga, dok bi se u Mostaru gradio novi javni RTV servis. Prema prijedlogu, sjedište šest redakcija novog kanala trebalo bi biti u Mostaru. Za pokrivanje Hercegovine predviđeno je šest odašiljača s postojećih lokacija državne i federalne radiotelevizije, dok bi se ostatak BiH pokrivao preko signala BHRT-a u Sarajevu. U početku bi redakcije u Mostaru trebale proizvoditi šest sati programa uz program koji bi se preuzimao s ostalih javnih RTV servisa u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?