PIRATI

U kućama i tvrtkama u BiH dvije trećine softvera nelegalno

iKey Auto
Miroslav Ambruš-Kiš
01.06.2010.
u 10:34

Mirna Milanović-Lalić, glasnogovornica BSA u BiH, pojašnjava da na svaki dolar zarađen prodajom legalnih softvera u nekoj zemlji lokalni serviseri i distributeri tih softvera realiziraju prihod od četiri dolara

U poduzećima i kućanstvima u BiH 66 posto softvera je nelegalno instalirano, zbog čega državna blagajna ostaje bez 56 milijuna dolara godišnje, pokazalo je najnovije istraživanje Biznis softver alijanse, međunarodne asocijacije proizvođača računalnih softvera. Izravni gubici proračuna BiH i entiteta, računajući prosečnu komercijalnu vrednost moderne informatičke tehnologije, iznose oko 14 milijuna američkih dolara, a ako dodamo i minus koji bilježe lokalni serviseri i tvrtke za distribuciju legalnih softvera, ukupni iznos je najmanje 56 milijuna dolara, tvrde u BSA.

Mirna Milanović-Lalić, glasnogovornica BSA u BiH, pojašnjava da na svaki dolar zarađen prodajom legalnih softvera u nekoj zemlji lokalni serviseri i distributeri tih softvera realiziraju prihod od četiri dolara, tako da je ukupni gubitak četiri puta veći od izravnog. Ističući da borba protiv piraterije i dalje predstavlja jedan od prioritetnih zadataka BSA u idućem razdoblju, Milanović-Lalić dodaje da su analize ove asocijacije jasno pokazale da ogromnu štetu od piraterije računalnom tehnologijom trpe svi građani BiH.

Inače, u posljednja dva mjeseca naše tužiteljstvo je pokrenulo čitav niz aktivnosti na jačanju policijskih i tužiteljskih kapaciteta u BiH za borbu protiv svih oblika cyber-kriminala - rekao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?