PODATCI

U jedanaest federalnih ustanova radi 14 Hrvata od 232 zaposlena

posao
VL FOTO
20.02.2012.
u 09:25

Broj nebošnjaka u FBiH uvelike manji od propisanog odnosa broja po popisu iz 1991. godine

U institucijama Federacije BiH uglavnom je uravnoteženo stanje oko broja uposlenih po nacionalnoj osnovi, no pojedine su institucije oličenje prave i stvarne neravnopravnosti o kojoj se u posljednje vrijeme sve češće govori.

Srba tek četiri posto

Naime, federalnim zastupnicima dostavljeno je izvješće o stanju zaposlenih u 55 institucija FBiH iz kojega se posebno ističu podaci u jedanaest institucija u kojima je broj nebošnjaka ispod 10 posto i daleko je ispod famoznog popisa pučanstva iz 1991. godine po kojemu bi se trebale popuniti sve zajedničke institucije. Promatrajući ukupni broj uposlenih i rukovodećih službenika, od njih 239 čak 146 su Bošnjaci, koji čine 63 posto od ukupnoga broja. Istodobno na vodećim pozicijama među 55 institucija FBiH, Hrvata je 78 čime čine 31 posto, dok je pak Srba daleko ispod prijeratnog prosjeka. Naime samo desetero njih su Srbi i tako čine 4 posto ukupnog broja rukovodećih institucija. Ostalima pripada tek pet mjesta a oni čine dva posto. Ako se međutim, uzme u obzir i to da su Bosanci i muslimani među pripadnicima manjinskih naroda kao i da su česti slučajevi lažnog prijavljivanja odnosno nacionalnog opredjeljivanja, ovaj je odnos zasigurno i dodatno u korist pripadnika bošnjačkog naroda. Kada je pak riječ o državnim službenicima u ovim institucijama od 2.014 koji primaju plaću iz federalnog proračuna 1.372 su pripadnici bošnjačkog naroda. To predstavlja 68 posto od ukupnog broja uposlenih.

Bez nebošnjaka

Istodobno, zanimljivo je, ovdje je manji postotak broja uposlenih Hrvata. Skoro ih je trećina u odnosu na Bošnjake, odnosno ima ih 512 i čine 26 posto ukupnoga broja službenika. Valja reći kako je Srba tek 84 i čine jednako četiri posto. Ostalih je, odnosno predstavnika nacionalnih manjina, 46 uposlenika te predstavljaju dva posto. No, ima i institucija u kojima uopće nema Hrvata. To su Federalno pravobraniteljstvo u Sarajevu u kojemu ima četvero uposlenih. Isto je, a što je zabrinjavajuće, i u Federalnom povjerenstvu za nestale osobe. Nešto ‘bolje’ stanje je u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH gdje Hrvati čine 5,88 posto uposlenih, no svega ih je dvoje u odnosu na 34 uposlena. MUP je prijašnjih godina gotovo etnički očišćen od Hrvata i tamo od 60 uposlenih, troje se izjašnjavaju kao Hrvati.

Komentara 3

SR
sretni
11:23 20.02.2012.

Kad cemo prestat sa prebrojavanjem? Zar je bitno, kad se radi o strucnim sluzbama, tko je tko. Meni je bitna strucnost, ljubaznost i povjerenje. Ja kao Hrvat imam bolja iskustva sa muslimanskim osobljem: ljubaznost na visokom nivou, kao i sve drugo. Sa \"mojima\" imam samo losa iskustva.

CI
cinbenik
07:26 21.02.2012.

Koliko je od tih 14 Hrvata iz Hercegovine......................

OL
oldday
08:39 21.02.2012.

Ovo je grozno! Ali, reda radi, hajde ti Tomiću napravi jedan pregled uposlenih u općinskim organima Ljubuškog, Čapljine, Stoca, Tomislav-grada, Livna, Uskopja, Kiseljaka, Kreševa... pa usporedi sa \"famoznim\" popisom iz 1991. Ono, ako ništa drugo, jer naša stara poslovica kaže da valja prvo pomesti ispred svojih vrata. Ali, naravno, od \"novinara\" tvoje vrste takovo nešto se nemože očekivati. Ljubi te Smiljko Šagolj!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?