17,5 milijardi eura

U Italiji otkriveno gotovo 5.000 utajivača poreza

euri
Goran Jakuš/PIXSELL
20.08.2013.
u 12:41

Riječ je o osobama koje se obavljale razne poslove, a nisu bile uopće prijavljene, za njih porezni ured nije ni znao da postoje.

Na popisu od gotovo pet tisuća (točno 4.933 osoba) utajivača poreza koje je od siječnja ove godine do danas u Italiji otkrila financijska straža i koji su utajili ukupno 17,5 milijardi eura, nalaze se među ostalim i samostalni djelatnici i industrijalci.

Riječ je o osobama koje se obavljale razne poslove, a nisu bile uopće prijavljene, za njih porezni ured nije ni znao da postoje.

– Te osobe živjele su na leđima poštenih poreznih obveznika. Uživale su sve državne usluge koje nisu nikada platile, stoji u priopćenju financijske straže.

Utaja poreza znači iskorištavanje tajnih imigranata, rad na crno, iskorištavanje ljudi kao robova i štetu društvu. To također znači stavljanje na tržište lažne robe, krivotvorenih odjevnih i drugih predmeta.

Od početka godine do danas zaplijenjeno je 64 milijuna krivotvorenih proizvoda i prijavljeno je 5.000 osoba, od kojih je zatvoreno 50, vezanih za „industriju lažnih proizvoda“, onih koje nose čuvene modne marke, a proizvedene su na crno u tvornicama koje nisu nigdje prijavljene.

Financijska straža otkrila je u ovoj godini 400 takvih nelegalnih „tvornica“ smještenih u podrumima ili napuštenim skladištima. „Posao“ koji ostvaruje ta podzemna industrija vrijedi milijarde.

>> 'Naplaćeno je pet milijuna kuna kazni. No, to je tek početak'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?