KRIZA

U FBiH 7162 poslovna subjekta i obrtnika prestala su s radom

\'26.10.2010.  Zagreb -  Kljucevi, ilustracija Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/PIXSELL
21.02.2012.
u 09:10

5406 obrtnika je tijekom prošle godine prestalo s radom, što je i najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u Bosni i Hercegovini

Zbog gospodarske krize i fiskalizacije u 2011. u Federaciji BiH je ugašeno više od sedam tisuća tvrtki. Opća kriza, nepovoljan poslovni prostor i fiskalizacija, prema ocjenama stručnjaka, glavni su razlozi što je na tisuće poduzetnika stavilo ključ u bravu.

Više je prijavljenih tvrtki

Dok su tijekom 2011. godine u FBiH 7162 poslovna subjekta i obrtnika prestala s radom, istodobno je, kako tvrde u Poreznoj upravi FBiH, prijavljeno novih 9417 poslovnih subjekata i obrtnika. Iako u Poreznoj upravi ističu da je gašenjem navedenih gospodarskih subjekata istodobno otvoreno višem od devet tisuća novih poslovnih subjekata, ekonomski stručnjak Igor Gavran kaže da to ni približno ne zadovoljava potrebe bh. burze rada. Ističe da, iako je broj novootvorenih tvrtki u prošloj godini veći od broja ugašenih, to nije utjecalo na smanjenje nezaposlenosti.
- Naprotiv, broj nezaposlenih stalno raste i zato je podatak o svakoj ugašenoj tvrtki zabrinjavajući. Nama bi trebale, ne tisuće, nego desetine tisuća novih gospodarskih subjekata da znatnije smanjimo nezaposlenost - ističe Gavran.

Porezna uprava FBiH ne raspolaže podacima o razlozima prestanka rada, odnosno zatvaranja pravnih i fizičkih lica, a pogotovo nema saznanja da vlasnici poslovnih subjekata zatvaraju objekte i gase poslove jer ne mogu ispuniti obaveze koje im nameće proces fiskalizacije, no, postoji mišljenje da vlasnici zatvaraju objekte i gase svoje poslove zbog primjene Zakona o fiskalnim sustavima - kažu u Poreznoj upravi FBiH.

U kombinaciji s krizom

Prema anketi koju je proveo poseban odbor Komore, 63 posto gospodarstvenika je djelatnost odjavilo zbog nemogućnosti fiskalizacije. No, stručnjaci misle da je upravo fiskalizacija u kombinaciji s krizom i nepovoljnim poslovnim prostorom u zemlji uzela svoj danak i u ovoj oblasti.

- Zbog fiskalizacije su u prošloj godini od daljnjeg rada uglavnom odustajali obrtnici, a ništa se nije poboljšao ni ukupni prostor za poduzetnike, što je također jedan od čimbenika koji utječu na ova negativna kretanja u gospodarstvu - kaže Jago Lasić, dopredsjednik Gospodarske komore FBiH.

Od ukupnog broja zatvorenih radnji, 303 su tvrtke, čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1394 poslovne jedinice. Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u Bosni i Hercegovini su obrtnici, njih čak 5406, zapravo i jesu obrtnici. Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. U tom entitetu samo u posljednja dva tjedna prošle godine odjavljeno je čak 300 privatnih tvrtki. Najviše ih je u Banjoj Luci, gdje je u Poreznoj upravi od 16. prosinca do kraja godine 55 tvrtki odjavilo daljnje bavljenje svojom registriranom djelatnošću.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
mošnjo
11:36 21.02.2012.

Bitno je da federacija nametne poreze,da sebi osigura plače, mirovine,a ostali nek se puše ,to je politika ,umiroviti ljude sa 40 godina života,palče u drzžavnoj upravi kao na zapadu,prdsjednici sindikata živu kao oni na zapadu,tisuče lažnih invalida,koji su največe patriote ovih prostora,oni su se borili za ovako stanje ,njima je dobro,glasaju za svoje ,tj.ko im isplačuje lažne invalidnine....a svi drugi koji su iole živjeli od svoga rada su gola sirotinja,nesnalaze se u opčoj pljački,ovo je sodoma i gomora za moralan i pošten dio naroda,mislim da nismo daleko od grčkog scenarija,

MC
Marsijan@c
22:06 21.02.2012.

slijedi rat.....nije daleko ...odmah iz ugla

PK
Prijava_Korisnika
22:27 21.02.2012.

Jedan na´cionalno svjestan hrvat FBiH ne smije placati porez to je jednako veleizdaji! Time se samo jacaju islamski elementi iz sarajeva! Ni pfeninga islamskim okupatorima HR Herceg-Bosne

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?